ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Για κλίμα πιέσεων προς εγγραφή στο νέο σύλλογο δικαστικών κάνουν λόγο δικαστικές πηγές

Πιέσεις σε υψηλόβαθμους δικαστές για να εγγραφούν ως μέλη στην υπό ίδρυση «Ένωση Ανώτατων και Ανώτερων Δικαστών και Εισαγγελέων» ασκούνται από τον Άρειο Πάγο, σύμφωνα με δικαστικές πηγές.

Δικαστές αναφέρουν ότι σε ορισμένα γραφεία ανωτέρων και ανωτάτων δικαστών κυκλοφορούν έντυπα, υπό τη μορφή λίστας, στα οποία καλούνται να υπογράψουν «αυτοβούλως» ότι αιτούνται την εγγραφή τους στη νέα Ένωση.

Όπως αναφέρουν οι καταγγέλλοντες δικαστές, στόχος της νέας Ένωσης είναι μεταξύ άλλων η αύξηση κατά δύο χρόνια του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης των δικαστών και εισαγγελικών λειτουργών, αλλά και η καταβολή ειδικού επιδόματος των περίπου 300 ευρώ στους ανώτερους και ανώτατους δικαστές και εισαγγελείς.

Ακόμη οι δικαστές αναφέρουν ότι η όλη προσπάθεια ίδρυσης της νέας Ένωσης, που θα  έχει το ίδιο καταστατικό με αυτό της  Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, κινείται από παλαιό μέλος της ΕΔΕ το οποίο διετέλεσε και πρόεδρός της κι επισημαίνουν ότι η ίδρυση της νέας Ένωσης αποσκοπεί επιπρόσθετα στο να επιφέρει ρήγμα αλλά και να εξασθενήσει την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων που είναι πολυπληθής.

Οι δικαστές επισημαίνουν ότι παρά τις σκληρές ανακοινώσεις της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής δεν έχει λάβει θέση, κάτι που όπως λένε μεταφράζεται σε συναίνεσή του για την αντισυνταγματική αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης. Οι δικαστές τονίζουν ότι από εκεί αντλούν τη δύναμη των προσπαθειών τους, οι πρωτεργάτες της σύστασης της νέας Ένωσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, δρομολογείται και η σύσταση μιας ακόμη Ένωσης, αυτής των Ειρηνοδικών που αριθμούν σήμερα περίπου τους χίλιους, προκειμένου, όπως τονίζουν οι δικαστές, να επέλθει ρήγμα στην Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων.