3 top δεξιά, ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΥΓΕΙΑ

Για κρίσιμο 15ήμερο μιλούν οι ειδικοί στην Ελλάδα!

Οι εκτιμήσεις των ειδικών λένε πως τα δύσκολα… τώρα έρχονται και οι επόμενες δύο περίπου εβδομάδες, θα είναι κρίσιμες ως προς την πορεία των κρουσμάτων.

Ο Σωτήρης Τσιόδρας στην τελευταία συνέντευξη Τύπου ανέφερε πως έχουν εξεταστεί περίπου 4.000 δείγματα, με τα περισσότερα να είναι στην Αθήνα. Έκρουσε όμως τον κώδωνα του κινδύνου, τονίζοντας πως οι επόμενες δύο εβδομάδες είναι κρίσιμες.

«Δεν έχουμε ξεφύγει από τη νόρμα που υπάρχει. Θεωρώ ότι οι επόμενες ημέρες και επόμενες δυο εβδομάδες είναι πολύ κρίσιμες», είπε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας πως ακόμη, το υπουργείο Υγείας δεν μπορεί να υπολογίσει τον ακριβή αριθμό.

Οι ειδικοί έχουν επισημάνει πως περιμένουν περαιτέρω αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων το επόμενο διάστημα, λόγω της διασποράς των προηγούμενων δυο εβδομάδων και ελπίζουν μετά από αυτό το διάστημα να μπει «φρένο» στην αύξησή τους.

«Είναι εκθετική η αύξηση του ιού και γι’ αυτό όσο περισσότερα μέτρα πάρουμε όλοι μας, με υψηλό αίσθημα ατομικής ευθύνης, τόσο λιγότερη θα είναι η διασπορά στην κοινότητα. Ωστόσο, με τα μέτρα που έχουμε πάρει, δεν θα δούμε αποτέλεσμα τώρα. Θα δούμε αποτέλεσμα μετά από δυο, τρεις, τέσσερις εβδομάδες. Και εκεί θα φανεί αν η καμπύλη κορυφώνεται και ακολουθεί εκθετική αύξηση, όπως ακολουθεί αυτή τη στιγμή για όλο τον κόσμο. Αν δει κανείς την καμπύλη, έχει εκθετική αύξηση συνολικά στην παγκόσμια επιδημία, και εμείς θα δούμε αν στην πατρίδα μας θα είναι χαμηλότερη όπως στην Ιαπωνία ή κάποιες άλλες χώρες» είπε κατά τη χθεσινή ενημέρωση ο κ. Σωτήρης Τσιόδρας.

Χθες, κατά την επίσκεψη του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια, στο Νοσοκομείο του Ρίου, ο καθηγητής παθολογίας λοιμοξιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος, ανέφερε πως για τις επόμενες 6 με 8 εβδομάδες, θα πρέπει να αντιμετωπιστεί η πανδημία.

«Στη συγκεκριμένη στιγμή η κατάσταση είναι ελεγχόμενη ως προς την αντιμετώπιση των κρουσμάτων, την αποτύπωση των επαφών και της ιχνηλάτησης και αναμένουμε τις εξελίξεις ευρισκόμενοι σε καθεστώς καραντίνας. Πρέπει όλοι να ακούσουν τις εντολές των ειδικών και να μείνουν στα σπίτια τους μέχρι να πέσει το «κύμα» του ιού. Δεν μπορούμε να προβλέψουμε ακόμη πότε θα τελειώσει. Υπάρχει μπροστά μας μία επιδημία τουλάχιστον έξι με 8 εβδομάδων. Ελπίζουμε ως τα τέλη Μαϊου να έχουμε μία ύφεση», είπε στους δημοσιογράφους.