ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Για μετανάστες στα αμπάρια του οχηματαγωγού Norman Atlantic κάνουν λόγο φίλοι τους

Μέλη ΜΚΟ της Πάτρας, που συμπαρίστανται στους μετανάστες εξασφαλίζοντας τους φαγητό, ένδυση κλπ, εκτιμούν ότι υπάρχει και άγνωστος αριθμός Αφρικανών όπως Σομαλοί, Αλγερινοί, Μαροκινοί, που πιθανότατα μπήκαν στο καράβι.

Η τύχη τους -πλην τριών που έγινε γνωστό ότι έχασαν τη ζωή τους πέφτοντας τις ώρες της πυρκαϊάς στη θάλασσα- μέχρι στιγμής αγνοείται.

“Ρωτήσαμε μετανάστες που είναι στην Πάτρα, πολλοί απ΄τους οποίους προσπαθούν να ταξιδέψουν προς Ιταλία, αν είχαν συγγενείς ή γνωστούς, που μπήκαν στο συγκεκριμένο καράβι, που κάηκε στην Αδριατική”, λέει στο “Ethnos.gr” η Χριστίνα Ταμπακοπούλου, από την “Κίνηση Υπεράσπισης Δικαιωμάτων Προσφύγων και Μεταναστών/τριών” Πάτρας.

“ Απο τις απαντήσεις τους προκύπτει ότι οι ίδιοι γνωρίζουν ότι μπήκαν από την Πάτρα τουλάχιστον 6 άτομα, από τους οποίους οι 3 έχασαν τη ζωή τους, ενώ έχουν πληροφορηθεί με κινητά, μέσω ομοεθνών τους, ότι άλλοι 6 μπήκαν από την Ηγουμενίτσα και μαζί τους άγνωστος αριθμών Αφρικανών μεταναστών.

Οι πληροφορίες αυτές”, λέει η κ. Ταμπακοπούλου, “δεν μπορούν ως τώρα να επιβεβαιωθούν, τη στιγμή μάλιστα, που παραμένουν ελλιπή ακόμα και τα στοιχεία των κανονικών επιβατών.

Μη ξεχνάμε ότι, απ΄τους ανθρώπους αυτούς, όποιος καταφέρει να περάσει απαρατήρητος από το Λιμενικό Σώμα και τους αυστηρούς ελέγχους, παραμένει εγκλωβισμένος στο φορτηγό, στο οποίο έχει καταφέρει να μπει κι αν ακόμα έχει περιθώριο να βγει, είναι εξαιρετικά προσεκτικός ώστε να μην τον δει κανείς”.

Αυτό που επίσης αναφέρουν, για το σενάριο που θέλει τους μετανάστες να προκάλεσαν την πυρκαϊά, είναι ότι είναι αδύνατο ο μετανάστης, που κρύβεται μέσα στο καράβι και αγωνιά μην το δει κανείς, να… ανάβει φωτιές.

“ Ο μετανάστης που με χίλιες προφυλάξεις καταφέρνει να γαντζωθεί στο φορτηγό, όταν μπει, δεν “σουλατσάρει” στο καράβι, ούτε κινείται μέσα στ΄αμπάρια, για αυτό και είναι αστεία τα σενάρια που ακούστηκαν σχετικά με τα αίτια πρόκλησης της φωτιάς, ότι δηλαδή “όλα ξεκίνησαν από φωτιές που είχαν ανάψει οι μετανάστες για να ζεσταθούν”, λέει η κ. Ταμπακοπούλου.

“Η αστειότητα του σεναρίου δικαιολογείται λόγω άγνοιας, η οποία όμως πρέπει να αποκατασταθεί. “Κουρνιάζουν”, σαν φοβισμένα αγρίμια και ταξιδεύουν με κομμένη την ανάσα! Πρέπει να μάθει ο κόσμος πως γι' αυτούς τους εξαθλιωμένους ανθρώπους, για τους οποίους η Ελλάδα είναι μόνο ένας σταθμός, αφού θέλουν να φτάσουν σε χώρες του Βορρά, όπου κάποιοι έχουν συγγενείς ή άλλους συμπατριώτες τους, μπορούν να έχουν μία καλύτερη ζωή, η “λαθραία” είσοδος στα πλοία, με προορισμό την Ιταλία, είναι μία από τις ελάχιστες λύσεις που έχουν.

πηγή: ethnos.gr