3 top δεξιά, ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΥΓΕΙΑ

Γιατί ανησυχούν τους ειδικούς τα τέσσερα πρώτα «ορφανά» κρούσματα στην Ελλάδα!

Πολύ μεγάλη είναι η ανησυχία στη χώρα μας για τα κρούσματα του κορωνοϊού που συνεχώς αυξάνονται και σύμφωνα με την τελευταία καταμέτρηση ανέρχονται σε 84 Μάλιστα αγνώστου προέλευσης, είναι τέσσερα από τα 11 νέα κρούσματα κορωνοϊού που εντοπίστηκαν στην Αττική στο πλαίσιο επιδημιολογικής επιτήρησης της νόσου που έχει ξεκινήσει ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας των νοσηλευομένων με βαριές πνευμονίες.

Η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, που έλαβε επιπλέον μέτρα, δίνει ιδιαίτερη προσοχή στην προστασία των ευπαθών ομάδων. Κάνει ισχυρή σύσταση για αποφυγή των μη αναγκαίων ταξιδιών και συγχρωτισμού, οπουδήποτε κι αν είναι αυτά σε εσωτερικό ή εξωτερικό, σε ανθρώπους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.

Οι ομάδες αυτές περιλαμβάνουν ασθενείς άνω των 70 ετών, ασθενείς με χρόνια καρδιαγγειακά νοσήματα, ασθενείς με χρόνια αναπνευστικά νοσήματα, ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη και ασθενείς που πάσχουν από χρόνιες καταστάσεις ανοσοκαταστολής, όπως αυτές προσδιορίζονται από τον ιατρό τους.

Αναφορικά με τις ευπαθείς ομάδες, η Επιτροπή εισηγήθηκε αυστηρή τήρηση των μέτρων υγιεινής και απαγόρευση του μη απαραίτητου επισκεπτηρίου στα κέντρα ημερήσιας φροντίδας, κέντρα αποκατάστασης, μονάδες ημερήσιας νοσηλείας και μονάδες τεχνητού νεφρού.

Παράλληλα, θα υπάρξει πρόβλεψη από τον ΕΟΠΥΥ για ανανέωση της συνταγογράφησης των ασθενών με χρόνια νοσήματα, έως και 30 Ιουνίου 2020.