ΚΟΙΝΩΝΙΑ, Κορωνοϊός

Γιατί δεν «φρενάρει» ο κορωνοϊός στη βόρεια Ελλάδα!

Από τα 1.383 κρούσματα που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ το Σάββατο, τα περισσότερα εντοπίστηκαν για μία ακόμα φορά στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης, ενώ από τα στοιχεία της γεωγραφικής κατανομής προέκυψε ότι το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει σε υψηλά επίπεδα στη βόρεια Ελλάδα.

«Έχουμε δείγματα που εξακολουθούν να είναι ανησυχητικά ειδικά από τη Βόρεια Ελλάδα. Φαίνεται και από τα λύματα της περιοχής. Ένας μεγάλος συντελεστής είναι ότι η ζωή δεν έχει νεκρώσει στο δεύτερο lockdown. Υπάρχει μεγαλύτερη δραστηριότητα του κόσμου σε σχέση με τα μέτρα που είχαν ληφθεί στο προηγούμενο lockdown» ανέφερε μιλώντας στον ΑΝΤ1 η λοιμωξιολόγος του Σωτηρία, Γαρυφαλιά Πουλάκου.

Όπως επεσήμανε μεγάλο πρόβλημα παρατηρείται στις οικογένειες.

«Έχουμε μεγάλη εισροή της νόσου μέσα στις οικογένειας. Υπάρχει μια μεγάλη »ποσότητα» της νόσου που δεν είναι καταγεγραμμένη είτε επειδή κάποιοι είναι ασυμπτωματικοί μέσα στις οικογένειες και άλλοι ολιγοσυμπτωματικοί που δεν θα φτάσουν στο σύστημα Υγείας για να γίνει η διάγνωση. Υπάρχει ενεργή μία κοινωνικού τύπου δραστηριότητα και έτσι δεν μπορεί να σπάσει η αλυσίδα μετάδοσης. Υπάρχει μία μεγάλη ενδοοικογενειακή διασπορά» σημείωσε.