ΚΟΙΝΩΝΙΑ, Κορωνοϊός

Γιατί ο Καθηγητής Πρασσάς χαρακτηρίζει επικίνδυνο δρόμο το άνοιγμα σχολείων χωρίς μέτρα

Ανήσυχοι εμφανίζονται οι επιστήμονες σχετικά με την πορεία του κορωνοϊού στη χώρα και με το άνοιγμα των σχολείων, το οποίο θα γίνει χωρίς μέτρα προστασίας από τον ιό, όπως είναι η μάσκα.

«Η επιστροφή θα μπορούσε να είναι πολύ καλύτερη, αλλά αυτό δεν αφορά μόνο την Ελλάδα αλλά γενικά της χώρες της Δύσης», λέει ο Γιάννης Πρασσάς, διδάκτωρ Μοριακής Βιολογίας Πανεπιστημίου Τορόντο.

«Τα κράτη προσπαθούν να πάρουν τον πιο εύκολο δρόμο αγνοώντας τις επιταγές της επιστήμης, ακόμα και για τα σχολεία. Παρατηρούμε ότι η πρώτη στροφή του πανδημικού μαραθωνίου οδεύει προς το τέλος, έχουμε χαμηλή πίεση στο σύστημα υγείας που οφείλεται αποκλειστικά στο ότι υπάρχει προηγουμένη νόσηση» τονίζει.

Ωστόσο, όπως σημειώνει ο καθηγητής, αν και ο κίνδυνος το σύστημα υγείας να καταρρεύσει είναι μικρότερος πλέον, έως και μηδαμινός, παρά την πίεση που ενδεχομένως να υποστεί, ο μεγάλος κίνδυνος είναι «οι χρόνιες επιπλοκές του ιού που ήρθε για να μείνει μόνιμα».

«Η ανοιχτή συμβίωση με τους ιούς έχει τεράστιο κόστος για όλους μας. Ένα 15% των καρκίνων και αρκετών αυτοάνοσων οφείλεται σε τέτοιους ιούς. Σε όρους υγείας, ποιότητας ζωής και οικονομίας, θα είναι μεγάλο το κόστος. Δεν το έχουμε ζυγίσει» προειδοποιεί.

Ο κ. Πρασσάς τονίσει ότι τα μέτρα αποτροπής διασποράς του ιού είναι πολύ σημαντικό να τηρούνται, καθώς οι μάσκες προστατευτούν και από την γρίπη, η οποία φαίνεται να έχει επιστρέψει και να είναι σε έξαρση.

Δείτε όσα είπε στο MEGA