ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Γιατί ο Λέκκας δεν αποκλείει «πολική βόμβα» και στην Ελλάδα!

Για την κλιματική κρίση και τα ακραία καιρικά φαινόμενα που εμφανίζονται σε όλους τις ηπείρους με δραματικές συνέπειες για τη φύση και τους ανθρώπους μίλησε στην ΕΡΤ ο Ευθύμιος Λέκκας ο οποίος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να βρεθούμε αντιμέτωποι στη χώρα μας με ένα ακραίο γεγονός όπως το πολικό ψύχος που πλήττει για έκτη ημέρα τις ΗΠΑ.

«Ακόμα δεν έχουμε μπει σε πλήρη αποσταθεροποίηση. Βλέπουμε γεγονότα τα οποία αφορούν το παγκόσμιο γίγνεσθαι και επίπεδο και φαινόμενα τα οποία αφορούν περιοχές, ολόκληρες ηπείρους, ακόμα και κράτη. Αυτά είναι πρωτοφανή και έχουν να εμφανιστούν, όπως προαναφέρθηκε, τουλάχιστον εκατό χρόνια. Θεωρούμε ότι είναι το έναυσμα ουσιαστικά της κλιματικής κρίσης» σημείωσε ο καθηγητής Γεωλογίας και διαχείρισης φυσικών καταστροφών.

Μιλώντας για τις ακραίες εναλλαγές στις κλιματολογικές συνθήκες ο κ. Λέκκας εξέφρασε την άποψη ότι είναι πολύ πιθανό να υπάρξει μια πολική βόμβα και στη χώρα μας.

«Βλέπουμε μία πλήρη αναστροφή της κατάστασης. Τώρα που θα έπρεπε να υπάρχει χειμώνας υπάρχει σχεδόν καλοκαιρία και αυτό το δούμε και να εξελίσσεται στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα με αντίθετα φαινόμενα» είπε ο κ. Λέκκας.

Όπως συμπλήρωσε, εκείνο το οποίο θα πρέπει εμείς να κάνουμε ως χώρα είναι να προσαρμοστούμε γι’ αυτές τις καταστάσεις που είναι απόρροια της κλιματικής κρίσης.

«Δυστυχώς δεν μπορούμε να κάνουμε και πάρα πολλά πράγματα. Εκείνο το οποίο μπορούμε να κάνουμε σε ένα μεγάλο βαθμό είναι να θωρακιστούμε, να έχουμε μεγαλύτερη ανθεκτικότητα, έτσι ώστε να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τα φαινόμενα ως ένα βαθμό και οι επιπτώσεις θα είναι μικρότερες όλο αυτές. Όλες αυτές οι δράσεις εντάσσονται σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο, που σημαίνει προπαρασκευή και ετοιμότητα, έτσι ώστε να αντιμετωπίσουμε και όλα αυτά τα φαινόμενα» υποστήριξε ο καθηγητής Γεωλογίας.