GOOGLE NEWS, ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Γιατί το Πυροβολικό γιορτάζει με λουκουμάδες την Αγία Βαρβάρα

Το Πυροβολικό γιορτάζει την προστάτιδα του Αγία Βαρβάρα. Η Αγία Βαρβάρα ήταν μοναχοκόρη του Σατράπη της Νικομήδειας Διόσκουρου και γνώρισε μαρτυρικό θάνατο από τον ίδιο τον πατέρα της για την πίστη της. Η τιμωρία του με κεραυνό που έπεσε και τον σκότωσε  έκανε την Αγία προστάτιδα του Πυροβολικού αφού αυτόν τον τιμωρό κεραυνό έχουν ως οδηγό τους τα πυρά του Πυροβολικού.
  • Γράφει ο Κώστας Αττίας
Μία άλλη εξήγηση πάντως για την επιλογή της Αγίας λέει πως έγινε γιατί «Αγία Βαρβάρα» ονόμαζαν οι ναυτικοί παλιά  τις πυριτιδαποθήκες και τους χώρους πυρομαχικών των πολεμικών πλοίων.
Όπως και να έχει η Αγία Βαρβάρα από το 1829 είναι και επίσημα η προστάτιδα του Ελληνικού Πυροβολικού. Στις 4 Δεκεμβρίου του 1829  γιορτάσθηκε μάλιστα για πρώτη φορά η μνήμη της Αγίας στο νεοσύστατο  Τάγμα Πυροβολητών που συμπλήρωνε έναν χρόνο ζωής.

Η παράδοση λέει πως τότε προσφέρθηκαν πρώτη φορά στους επισκέπτες κέρασμα λουκουμάδες με κονιάκ. Το σφαιρικό τους σχήμα θύμιζε λένε κάποιοι τα σφαιρικά βλήματα οπότε και επιλέχτηκαν ως κέρασμα στον πολύ κόσμο που έσπευδε να γιορτάσει με το Πυροβολικό.

Το έμβλημα του πυροβολικού εικονίζει ένα κατευθυνόμενο βλήμα έτοιμο για εκτόξευση και δύο παλιά πυροβόλα θέλοντας να αποτυπώσει την ιστορία του όπλου που είτε με δυο πυροβόλα υπό τον Συνταγματάρχη Βουτιέ το 1821 (η πρώτη συγκρότηση δυνάμεων Πυροβολικού έγινε από

τον Δ. Υψηλάντη) είτε με την χρήση των πλέον εξελιγμένων οπλικών συστημάτων δίνει ηχηρό παρών σε όλες τις ιστορικές σελίδες των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Η επιγραφή ΙΣΧΥΣ ΔΙΑ ΤΗΣ ΓΝΩΣΕΩΣ συμβολίζει τον τεχνικό χαρακτήρα του όπλου και περνάει το μήνυμα στο κάθε στέλεχος πως χωρίς τις απαραίτητες γνώσεις δεν μπορεί να γίνει στο έπακρο η χρήση των δυνατοτήτων του όπλου που υπηρετεί .

Οδηγός κάθε νέας και νέου στο Πυροβολικό  σήμερα και πάντα είναι η θυσία του Ταγματάρχη Κωνσταντίνου Βέρση. Ο ήρωας Βερσής σκοτώθηκε μαζί με τα όπλα του για να μην παραδώσει τα πυροβόλα του στους Γερμανούς όπως όριζε η συνθηκολόγηση.

Ο Υποστράτηγος Ι. Α. Βερνάρδος αναφέρει πως «αφού ησπάσθη τα πυροβόλα του, έδωσε διαταγήν και τα συνέτριψαν με δυναμίτιδα. Κι ενώ ακόμη το έδαφος εσείετο από τας εκρήξεις, ο Βερσής, στηρίξας το περίστροφόν του εις τον δεξιόν του κρόταφον, ηυτοκτόνησε».

Υπό τις διαταγές του Ταγματάρχη Βερσή υπηρέτησε και ο Μάνος Κατράκης  ο οποίος είχε πει πως τα τελευταία λόγια του Ταγματάρχη ήταν :«Φεύγω από κοντά σας, υπερήφανος για σας. Καλή πατρίδα, καλή λευτεριά!».

Σήμερα το Πυροβολικό με εντατική εκπαίδευση και υψηλό επίπεδο στελεχών στέλνει το μήνυμα στον Ελληνικό λαό ότι τα οπλικά του συστήματα του βρίσκονται σε χέρια άξιων χειριστών έτοιμα να γράψουν αν ποτέ απαιτηθεί τις δικές τους χρυσές σελίδες.