ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Γηροκομεία και δομές αστέγων το μεγάλο στοίχημα των υγειονομικών αρχών!

Η ανακοίνωση κρούσματος σε άστεγο που φιλοξενούνταν στο Ανοικτό Κέντρο Ημέρας Αστέγων στον Πειραιά, ο οποίος νόσησε από τη λοίμωξη Covid-19 που προκαλεί ο κορωνοϊός δεν αιφνιδίασε τις υγειονομικές αρχές της χώρας.

Εκτός από τις δομές που φιλοξενούν άστεγους, ο ΕΟΔΥ είχε τονίσει εξαρχής την ανάγκη να ακολουθούνται αυστηρά οι κανόνες υγιεινής και σε άλλους χώρους διαμονής πολλών ατόμων, όπως τα κέντρα αποκατάστασης, οι δομές χρόνιων πασχόντων αλλά και οι μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων.

Από τις αρχές του Μαρτίου τα επισκεπτήρια στις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων ανά την Ελλάδα έχουν σταματήσει ως μέτρο προστασίας κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊού, στερώντας από τους ηλικιωμένους ενοίκους τους που ανήκουν στην πιο βασική ευπαθή ομάδα ουσιαστικά την μεγαλύτερη παρηγοριά τους, την συντροφιά των δικών τους ανθρώπων.

Όπως τόνισε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Μονάδων Φροντίδας Ηλικιωμένων, Στέλιος Προσαλίκας που εκπροσωπεί ιδιωτικές και δημόσιες δομές, στις μονάδες που φιλοξενούνται ηλικιωμένοι έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα. «Στις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων έχουν ληφθεί μέτρα σε συνεργασία με την Περιφέρεια, τώρα ισχύει καθολική απαγόρευση επισκεπτηρίων, όπως γίνεται και στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι κοινό μέτρο», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά.

Συνεχίζοντας τόνισε ότι «μέχρι αυτή τη στιγμή οι μονάδες δεν έχουν παρουσιάσει κάποιο πρόβλημα αλλά είναι θέμα χρόνου κι έτσι εξετάζουμε τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν σε δεύτερο στάδιο, και η απόφαση είναι να ξεχωρίζονται τα θετικά κρούσματα και να γίνεται μια απομόνωση. Όλες οι Μονάδες έχουν μάσκες, γάντια και απολυμαντικά, επίσης πολλές μονάδες έχουν προχωρήσει σε συσκευές απολύμανσης, αν χρειαστεί, τηρείται το μέγιστο γιατί όπως καταλαβαίνεται δεν υπάρχει επάγγελμα με πιο ευπαθή πληθυσμό. Παράλληλα, προσπαθούμε μέσα από το διαδίκτυο κι εμείς να δούμε πώς προχωρούν τα κρούσματα σε χώρες όπου μονάδες έχουν προσβληθεί από τον ιό».

Εκτός από τα άτομα που φιλοξενούνται ωστόσο στις συγκεκριμένες δομές, οι κανόνες υγιεινής οφείλουν να ακολουθούνται και από τους εργαζόμενους σε αυτές ώστε να μην γίνει η διασπορά του κορωνοϊού και από τους ίδιους.

«Η απόφαση είναι αν υπάρξει κάποιο κρούσμα δεν θα μείνει κρυφό, θα ενημερωθούν οι συγγενείς και το προσωπικό. Και από εκεί και πέρα θα δούμε την ημέρα του συμβάντος σε τι κατάσταση θα βρίσκεται το σύστημα. Κάθε μέρα μιλάμε διαφορετικά και κάνουμε νέα σχέδια και νέους υπολογισμούς. Αν μας προμηθεύσουν με περισσότερα γάντια και μάσκες θα είναι καλύτερα τα πράγματα για τις κοπέλες», είχε δηλώσει επίσης ο κ. Προσαλίκας ενώ πρόσθεσε ότι η Ένωση έχει ζητήσει να υπάρχει προτεραιότητα στα νοσοκομεία και τις κλινικές για τις νοσηλεύτριες των Μονάδων αν συμβεί κάποιο περιστατικό αλλά και να υπάρξει προτεραιότητα στις προμήθειες με υλικά. Τόνισε ακόμα ότι αν κάποια νοσηλεύτρια Μονάδας βρεθεί θετική στον ιό, αλλά οι συνάδελφοί της όχι, να μπορέσουν οι υπόλοιπες να συνεχίζουν να εργάζονται και να μην μπαίνουν σε καραντίνα γιατί διαφορετικά θα μείνουν χωρίς προσωπικό, ενώ κάνει έκκληση να υπάρξουν περισσότερα τεστ για να εξετάζεται το προσωπικό.