ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Guardian για φωτιά στη Ρόδο: «Η Ελλάδα πραγματοποιεί τη μεγαλύτερη εκκένωση όλων των εποχών»

Πρώτο θέμα στα διεθνή ΜΜΕ είναι η πυρκαγιά στη Ρόδο που μαίνεται ανεξέλεγκτη για 6η μέρα, ενώ τουρίστες περιγράφουν σε διεθνή δίκτυα τις δραματικές ώρες που έζησαν.

Η Βρετανική Guardian αναφέρει ότι «η Ελλάδα πραγματοποίησε τη μεγαλύτερη εκκένωση όλων των εποχών, μεταφέροντας χιλιάδες άνδρες, γυναίκες και παιδιά από χωριά και θέρετρα στη Ρόδο, καθώς οι πυρκαγιές που ξέσπασαν από τους ανέμους υψηλής ταχύτητας μαίνονταν για έκτη ημέρα. Η πυροσβεστική υπηρεσία της χώρας ανακοίνωσε ότι 19.000 άνθρωποι μετακινήθηκαν, κυρίως τουρίστες από ξενοδοχεία, καθώς οι φλόγες εξακολουθούσαν να εξαπλώνονται ανεξέλεγκτες σε τρία μέτωπα σε όλο το νησί του Αιγαίου. Περίπου 16.000 είχαν μεταφερθεί μέσω ξηράς, οι υπόλοιποι δια θαλάσσης».

1

Το Reuters μεταδίδει πως χιλιάδες άνθρωποι διανυκτέρευσαν χθες σε εξωτερικούς χώρους. «Πυροσβεστικές δυνάμεις, με την υποστήριξη εναέριων μέσων δίνουν μάχη σε τρία μέτωπα σήμερα, δημιουργώντας αντιπυρικές ζώνες για να αποτρέψουν την εξάπλωση των φλόγων σε ένα πυκνό δάσος», αναφέρεται.

«Τουρίστες σε κατάσταση αβεβαιότητας καθώς πυρκαγιές εξαπλώνονται στο ελληνικό νησί» αναφέρει το BBC το οποίο καλύπτει σε ζωντανή ροή στην ιστοσελίδα του την κατάσταση στο ελληνικό νησί, μεταφέροντας μαρτυρίες τουριστών.

«Πυρκαγιές εξαπλώνονται σε όλο το ελληνικό νησί της Ρόδου έχουν αναγκάσει χιλιάδες ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα ξενοδοχεία, αφήνοντας πολλούς τουρίστες σε κατάσταση αβεβαιότητας. Πτήσεις ακυρώθηκαν προς το το νησί αφού οι παραθεριστές, συμπεριλαμβανομένων πολλών Βρετανών, χρειάστηκε να κοιμηθούν σε προσωρινά καταλύματα κατά τη διάρκεια της νύχτας…), τονίζει μεταξύ άλλων το BBC.

To Associated Press αναφέρει πως η ελληνική αστυνομία απομάκρυνε 16.000 ανθρώπους μέσω χερσαίων μέσων και 3.000 δια θαλάσσης, από 12 χωριά και πολλά ξενοδοχεία, στο νησί χωρίς να υπάρξουν θύματα.

«Η Ελλάδα απομακρύνει χιλιάδες τουρίστες στη Ρόδο καθώς μαίνονται πυρκαγιές» είναι ο τίτλος στον ιστότοπο του CNN.

«Η απόδραση από τις πυρκαγιές στη Ρόδο ήταν σαν «το τέλος του κόσμου», δήλωσε στο Sky News ένας Βρετανός τουρίστας.