3 top δεξιά, GOOGLE NEWS, ΚΟΙΝΩΝΙΑ

H απειλή και οι αντίπαλοι θα επανέλθουν στον Έβρο, λέει ο Κωσταράκος

Πρόταση για την ίδρυση Σώματος Συνοριοφυλακής με οργάνωση διαφορετική και περισσότερο στρατιωτική από αυτή της ΕΛΑΣ, και αναγκαστικά πολύ περισσότερο συμβατή με αυτή του Στρατού καταθέτει ο Στρατηγός Μιχάλης Κωσταράκος.

Γράφει ο Κώστας Αττίας

Ο πρώην Αρχηγός ΓΕΕΘΑ εκτιμά πως πρέπει μία νέου τύπου συνοριοφυλακή να δημιουργηθεί και να επεκταθεί μέχρι το επίπεδο του Συντάγματος για την αντιμετώπιση απειλών σαν αυτές που εκδηλώθηκαν στον Έβρο.

«Ένας αριθμός Συνταγμάτων προσανατολισμένων στα σύνορα με τις γειτονικές χώρες, χωρίς επιπλέον, πάνω από τα Συντάγματα, Μεγάλους Σχηματισμούς (δεν χρειαζόμαστε ομάδες νέων Στρατηγών και γραφειοκρατικά επιτελεία που θα έχουν σαν αυτοσκοπό την επιβίωση τους), υπό την κάθετη και πλήρη διοίκηση ενός μόνο Επιτελείου με ένα Επιτελάρχη και ένα Αρχηγό, και έδρα μακριά από την Αθήνα, υπό τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη» θα μπορούσε σύμφωνα με τον Στρατηγό ε.α. να συμβάλει στην αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση απειλών .

Δίνοντας παράδειγμα τον Νομό Έβρου λέει πως θα πρέπει να αποτελέσει την Ζώνη Ευθύνης ενός Συντάγματος Συνοριοφυλακής, με δύο Τάγματα, ένα στο Βόρειο και ένα στο Νότιο Έβρο. Κάποιοι Λόχοι θα «χρεωθούν Σύνορα» και κάποιοι Λόχοι θα είναι εφεδρεία με αποστολή αμέσου επεμβάσεως όπου χρειαστεί.

«Η κρίση στον Έβρο απέδειξε ότι η διεξαγωγή υβριδικών επιχειρήσεων απαιτεί διαφορετικού τύπου δυνάμεις, από αυτές στις οποίες μέχρι τώρα είχαμε αναθέσει την φύλαξη των συνόρων μας. Ο Στρατός έχει σίγουρα την ευθύνη της προάσπισης και της άμυνας των συνόρων, δεν έχει όμως την εκπαίδευση, την οργάνωση και την εμπειρία για τη διεξαγωγή επιχειρήσεων ελέγχου και αντιμετωπίσεως πλήθους και τη χρήση μη-φονικών όπλων. Τα πυρά είναι βασικό συστατικό των δυνατοτήτων που έχει στη διάθεση του ο Στρατός και είναι εκπαιδευμένος και εξοπλισμένος να τα χρησιμοποιεί άμεσα και αποτελεσματικά. Στη κατάσταση όμως που αντιμετωπίζουμε στον Έβρο, η παραμικρή χρησιμοποίηση πυρών θα είναι καταστροφική» σημειώνει ακόμα ενώ τονίζει πως «οι στρατιωτικές και αστυνομικές δυνάμεις που θα παραμείνουν στις Καστανιές, δεν είναι οι δυνάμεις εκείνες που απαιτούνται και μπορούν να ανταπεξέλθουν στην άμεση εκ νέου αντιμετώπιση της κατάστασης». Όπως μάλιστα λέει για την αστυνομία «η εκπαίδευση της Αστυνομίας σε αστικό περιβάλλον κάνει οποιαδήποτε επιχείρηση στην ύπαιθρο και σε αγροτικό και ορεινό περιβάλλον επικίνδυνη για τα στελέχη της που δεν έχουν την ανάλογη εκπαίδευση και εμπειρία. Η εκπαίδευση της Συνοριοφυλακής σε μη αστικό περιβάλλον αλλά και σε νυκτερινό αγώνα είναι απαραίτητη».

Ο αντίπαλος θα επανέλθει – και θα επανέλθει σίγουρα – αφού πρώτα θα έχει αφομοιώσει τα διδάγματα και τα συμπεράσματα από τις αποτυχημένες ενέργειες του, προειδοποιεί ο Μ. Κωσταράκος, τονίζοντας πως οι αποφάσεις πρέπει να ληφθούν εδώ και τώρα.