ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η αποκάλυψη της Λένας Διβάνη για σεξουαλική παρενόχληση και η απάντηση στο «γιατί δεν το είπες τότε;»

Στην σεξουαλική παρενόχληση που δέχθηκε στο πανεπιστήμιο αλλά και στο κίνημα MeToo αναφέρθηκε η συγγραφέας Λένα Διβάνη.

Αρχικά παρατήρησε μιλώντας στο Action24 ότι «σε όλους τους χώρους συμβαίνουν σεξουαλικές παρενοχλήσεις στο λεωφορείο να ανέβεις συμβαίνει. Κι εγώ είχα, όποιος λέει δεν είχε λέει ψέματα. Στο πανεπιστήμιο που είναι ένας εξουσιαστικός χώρος όπως στην πολιτική και τη δημοσιογραφία γίνονται τέρατα είναι γνωστό αυτό. Θυμίζω την περίπτωση του καθηγητή στην Πάτρα που κλείδωνε την πόρτα και κυνηγούσε φοιτήτριες».

Στη συνέχεια εξομολογήθηκε ότι «έχω υποστεί σεξουαλική παρενόχληση και αναγκάστηκα να αλλάξω σχολή γιατί δεν επρόκειτο ποτέ να ανεβώ. Όταν δημοσιεύθηκε η συνέντευξη που το είπα, δεν με ρώτησε κανείς, ούτε και από το περιβάλλον μου, ποιος το έκανε. Γιατί μετά θα άνοιγε συζήτηση».

Κατά τη συγγραφέα «πιο ανόητη ερώτηση από το «γιατί δεν το είπες τότε;» δεν υπάρχει. Γιατί τι ήθελες να καταστρέψω την καριέρα μου επειδή κάποιος είχε πάρει φαλάγγι όλο το γυναικείο προσωπικό; Το είπα τώρα καθηγήτρια πρώτης βαθμίδας και δεν έγινε τότε. Φανταστείτε τι θα είχε γίνει τότε».

«Το MeToo ήταν μεγάλο όφελος για τις γυναίκες γιατί τώρα όλοι προσέχουν. Ξαφνικά οι γυναικείες φωνές αξιοποιήθηκαν περισσότερο, βγήκαν μπροστά οι LBGTQ από το γουρούνι του Χόλιγουντ, τον Γουάινσταϊν, οπότε τον αγαπάμε» έκλεισε η Λένα Διβάνη την αναφορά της στο θέμα της σεξουαλικής παρενόχλησης