ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η εκκλησία ξεκινά «πόλεμο» κατά του ΕΝΦΙΑ – Συνεδριάζει η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος στην Κρήτη

iera-eparxiaki-synodos-kritis-kata-enfia-2014

Φωτιές έχει ανάψει στους κόλπους της Εκκλησίας της Κρήτης η καταβολή του ΕΝΦΙΑ από ναούς, μοναστήρια αλλά και όλες τις άλλες δομές που λειτουργούν στο νησί. Μέχρι στιγμής δεν υπήρξε οδηγία για τη στάση που θα ακολουθηθεί και δεν είναι γνωστό αν κάποιο από τα εκκλησιαστικά ιδρύματα προχώρησε στην καταβολή της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ, καθώς πρόκειται για ξεχωριστά νομικά πρόσωπα με διοικητικά συμβούλια που παίρνουν τις αποφάσεις.

Ωστόσο, σύμφωνα με τα όσα δημοσιεύει inotos.gr, το φλέγον ζήτημα, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του inotos, θα τεθεί στην ερχόμενη συνεδρίαση της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας της Κρήτης που αναμένεται να πραγματοποιηθεί μέσα στο επόμενο δεκαήμερο. Σύμφωνα με πληροφορίες το θέμα θα συζητηθεί εκτενώς και σε όλες τις παραμέτρους τους και θα επιχειρηθεί να υιοθετηθεί μια κοινή στάση απέναντι στον ΕΝΦΙΑ και την καταβολή του.

Όπως επισημαίνουν εκκλησιαστικοί κύκλοι αν και τα ποσά δεν έχουν υπολογιστεί μιλάμε για πολλά εκατομμύρια ευρώ τα οποία θα στερήσουν τη δυνατότητα από την Εκκλησία της Κρήτης να συνεχίσει το έργο της αρωγής προς αδύναμους συνανθρώπους που δοκιμάζονται σκληρά από την οικονομική κρίση.

Άλλωστε όπως χαρακτηριστικά τονίζουν οι ίδιοι κύκλοι τα ακίνητα της Εκκλησίας της Κρήτης δεν είναι ακίνητα που φέρνουν εισοδήματα στους κατόχους της, είναι τόποι λατρείας και συνάθροισης πιστών και δεν μπορούν να αντιμετωπίζονται όπως όλα τα υπόλοιπα.

Προφανώς και δεν μπορεί να προδικάσει κανείς την απόφαση της Συνόδου σε σχέση με τη στάση που θα κληθούν να τηρήσουν Ναοί, Μονές και Ιδρύματα. Ωστόσο ήδη από την προηγούμενη έχει εκφραστεί η αγωνία της Συνόδου για το πλήγμα που καταφέρνει ο ΕΝΦΙΑ στη λειτουργία της Εκκλησίας της Κρήτης αφού σε ανακοίνωση που είχε εκδοθεί το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτέμβρη αναφερόταν:

«Στη δύσκολη οικονομική συγκυρία που βιώνει ο τόπος και η Χώρα μας, η Ιερά Αρχιεπισκοπή, οι Ιερές Μητροπόλεις, οι Ιερές Μονές, οι Ενορίες και τα Εκκλησιαστικά Ιδρύματα συνεχίζουν μέσω των Προνοιακών τους Δομών (Συσσίτια, Γηροκομεία, Κοινωνικά Παντοπωλεία, Κοινωνικά Ιατρεία και Φαρμακεία και άλλες δράσεις), παρά την κάλυψη των τεράστιων λειτουργικών τους εξόδων, να συμπαρίστανται στους ανθρώπους που δοκιμάζονται και πλήττονται από την φτώχεια, την ανεργία και την εγκατάλειψη.

Η Εκκλησία Κρήτης, όπως ολόκληρος ο Ελληνικός Λαός, πληρώνει χωρίς ευεργετικές διακρίσεις και εξαιρέσεις τους επαχθείς φόρους, ακόμη και στις Προνοιακές και Φιλανθρωπικές της Δομές.

Η Ιερά Σύνοδος επευλογεί και ενισχύει το σημαντικό αυτό φιλανθρωπικό έργο της Εκκλησίας και εκφράζει την ανησυχία, τη διαμαρτυρία και τον έντονο προβληματισμό της για το μέλλον των Προνοιακών και Φιλανθρωπικών Δομών της Εκκλησίας Κρήτης, το οποίο καθίσταται αβέβαιο, μετά και την λήψη επαχθών φορολογικών μέτρων σε βάρος ολόκληρου του Ελληνικού Λαού, όπως είναι η πρόσφατη επιβολή Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝ.Φ.Ι.Α.)».

Πηγή: inotos.gr