ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η εντυπωσιακή μαθητική παρέλαση στη Θεσσαλονίκη και η συγκίνηση του Στ. Κυμπουρόπουλου

Μαθητές και μαθήτριες από δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια της Θεσσαλονίκης συμμετείχαν στην μαθητική παρέλαση για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, που έγινε στην οδό Τσιμισκή και χειροκροτήθηκαν από το πλήθος κόσμου που είχε συγκεντρωθεί από νωρίς το πρωί της Κυριακής στο κέντρο της πόλης.

Η μαθητική παρέλαση ξεκίνησε από τη Διαγώνιο και ολοκληρώθηκε στην οδό Ιωνος Δραγούμη. Την αυλαία άνοιξε η Φιλαρμονική Ορχήστρα του κεντρικού δήμου, ενώ οι μαθητές και οι μαθήτριες από τα σχολεία της Θεσσαλονίκης πέρασαν μπροστά από την εξέδρα των επισήμων, που είχε στηθεί στο ύψος της Αριστοτέλους, λαμβάνοντας θερμό χειροκρότημα.

Τη μαθητική παρέλαση παρακολούθησε από την εξέδρα των επισήμων και ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κυμπουρόπουλος, ο οποίος δεν έκρυψε τη συγκίνησή του. «Είναι μια ιδιαίτερη μέρα σήμερα για μένα, εδώ υπερήφανα από τη Θεσσαλονίκη. Έχουν περάσει 20 χρόνια από τότε που παρέλασα κι εγώ ως 15χρονος σημαιοφόρος. Η νέα γενιά δηλώνει εδώ δυνατά τον ελληνισμό μας και τις αξίες μας. Και το κράτος μας έχει υποχρέωση αυτή την Ελλάδα, τις ψυχές των νέων μαθητών, να τις καλλιεργεί περισσότερο», δήλωσε ο κ. Κυμπουρόπουλος, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

Την κυβέρνηση εκπροσώπησε στη μαθητική παρέλαση ο υφυπουργός Μακεδονίας- Θράκης, Θεόδωρος Καράογλου.«Η λεβεντιά με την οποία παρέλασαν σήμερα τα παιδιά μας και η περηφάνια με την οποία κρατούσαν τις σημαίες της πατρίδος μας γεμίζουν αισθήματα αισιοδοξίας, αυτοπεποίθησης για την πορεία του έθνους. Με σεβασμό και προσήλωση στις αρχές και αξίες του έθνους προχωρούμε μπροστά έχοντας ως οδοδείκτη τους ένδοξους αγώνες των προγόνων μας», δήλωσε.

«Σήμερα είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι. Είδαμε τις ελληνικές σημαίες να κυματίζουν ψηλά και μάλιστα να τις κρατούν οι άριστοι, όχι οι τυχεροί», δήλωσε από την πλευρά του ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, μετά τη μαθητική παρέλαση, κάνοντας έμμεση αναφορά στη συζήτηση που είχε ανοίξει για το θέμα των σημαιοφόρων.

«Είδαμε τους νέους και τις νέες της πατρίδας μας να συμμετέχουν σε μια εξαιρετική παρέλαση. Εμείς ως Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας θα κάνουμε τα πάντα προκειμένου να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για τους νέους αυτούς ανθρώπους να μείνουν στην Ελλάδα, να ονειρευτούν, να δημιουργήσουν εδώ στον τόπο τους. Και σε όσους νέους έφυγαν να τους δώσουμε τη δυνατότητα να επιστρέψουν πίσω», συμπλήρωσε ο κ. Τζιτζικώστας.

Τέλος, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, δήλωσε: «Ανάμεσα στη γιορτή της απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης, της 26ης Οκτωβρίου και της γιορτής του έπους του 1940 απέναντι στο ναζισμό και το φασισμό, η χώρα μας γιορτάζει τη σημαία».

Τη Δευτέρα θα πραγματοποιηθεί η καθιερωμένη στρατιωτική παρέλαση στη Θεσσαλονίκη. Σε ό,τι αφορά την Αθήνα, η μαθητική παρέλαση για την 28η Οκτωβρίου θα γίνει το πρωί της Δευτέρας και για αυτό τον λόγο θα τεθούν σε εφαρμογή κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο κέντρο.