ΚΟΙΝΩΝΙΑ

«Η έξοδος» των απελπισμένων – Χιλιάδες πρόσφυγες περνούν στα Σκόπια από ποτάμια

Απηυδισμένοι από την πολυήμερη διαμονή, κάτω από άθλιες συνθήκες στον καταυλισμό της Ειδομένης, μεγάλη ομάδα προσφύγων ξεκίνησαν λίγο μετά το μεσημέρι με τα πόδια σε αναζήτηση σημείου στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας- ΠΓΔΜ, προκειμένου να περάσουν στη γειτονική χώρα και να συνεχίσουν το ταξίδι τους.

 

 

Κρατώντας ένα σχοινί προσπαθούν, ο ένας πίσω από τον άλλο, να περάσουν ένα ποτάμι λίγα μέτρα από τα σύνορα, με κίνδυνο να παρασυρθούν από τα ορμητικά νερά.

Αν και γνωρίζουν ότι είναι παράνομη η διέλευση στην ΠΓΔΜ, έχουν φορτωθεί όλα τα υπάρχοντά τους και δηλώνουν αποφασισμένοι να φτάσουν στον προορισμό τους, να περάσουν στα Σκόπια και από εκεί να συνεχίσουν οι περισσότεροι στη Γερμανία. 

Σύμφωνα με την αστυνομία, πρόκειται για περισσότερους από 1000 ανθρώπους που έφυγαν από τον καταυλισμό, φορτωμένοι με τα υπάρχοντά τους, αποφασισμένοι να βρουν κάποιο αφύλακτο σημείο για να μπουν στη γειτονική χώρα.

Οι πρόσφυγες μπήκαν στο χωριό της Ειδομένης και συνέχισαν να περπατούν από αγροτικούς δρόμους, φτάνοντας μέχρι το χωριό Χαμηλό, απ΄ όπου συνεχίζουν την πορεία τους. Βρίσκονται δε, υπό τη διακριτική παρακολούθηση της αστυνομίας, άνδρες της οποίας τους ενημερώνουν ότι ακόμα κι αν περάσουν στην ΠΓΔΜ, θα συλληφθούν από τις αρχές της γειτονικής χώρας.

Επιχείρηση αναχαίτησης από τις δυνάμεις των Σκοπίων

Πληροφορίες αναφέρουν πως οι στρατιωτικές δυνάμεις της ΠΓΔΜ που βρίσκονται στην περιοχή διεξάγουν αυτή τη στιγμή επιχείρηση αναχαίτησης των προσφύγων. Υπάρχει απαγόρευση ενημέρωσης για τους εκπροσώπους των Μ.Μ.Ε.

Ο φράχτης της ΠΓΔΜ έπνιξε τρεις πρόσφυγες

Τρεις πρόσφυγες από το Αφγανιστάν πνίγηκαν νωρίς σήμερα το πρωί σε ένα χείμαρρο κοντά στην κωμόπολη Γευγελή και άλλοι 23 διασώθηκαν ανακοίνωσε πριν από λίγο η κυβερνητική επιτροπή της ΠΓΔΜ για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης.

Οι τρεις πρόσφυγες που έχασαν τη ζωή τους και άλλοι 23 που διασώθηκαν είχαν περάσει παράτυπα στο έδαφος της ΠΓΔΜ, από τμήμα της ουδέτερης ζώνης μεταξύ Ειδομένης και Γευγελής και πνίγηκαν στα νερά του ορμητικού χειμάρρου στο χωριό Μόνι, έξω από την Γευγελή.

Οι διασωθέντες μεταφέρθηκαν στο κέντρο υποδοχής προσφύγων στη Γευγελή και είναι καλά στην υγεία τους.

Τις τελευταίες ημέρες στην περιοχή έχουν σημειωθεί ισχυρές βροχοπτώσεις, με αποτέλεσμα χείμαρροι και ποτάμια να έχουν ξεχειλίσει.

Η ΠΓΔΜ, από την περασμένη Δευτέρα κρατά κλειστό το σημείο διέλευσης για τους πρόσφυγες στην ουδέτερη ζώνη μεταξύ Ειδομένης και Γευγελής και δεν επιτρέπει σε κανένα να εισέλθει στο έδαφος της.

Σε σκηνές κάμπινγκ διαμένουν στον Πειραιά

Χαοτική παραμένει η κατάσταση και στο λιμάνι του Πειραιά, όπου οι 3.500 πρόσφυγες διαμένουν σε σκηνές που χρησιμοποιούνται για κάμπινγκ. Οι καιρικές συνθήκες δυσχαιρένουν τη διαβίωσή τους, αφού η σημειώνονται δυνατοί άνεμοι και βρέχει συνεχώς.

Στο μεταξύ, τα πούλμαν που διατίθενται για τη μεταφορά των προσφύγων στα κέντρα φιλοξενίας μένουν άδεια, αφού οι ίδιοι δεν επιβιβάζονται σε αυτά. Συστήνεται, παράλληλα, νέο προσωρινό κέντρο παραμονής στις παιδικές κατασκηνώσεις του Λαυρίου.