ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η καραντίνα καθάρισε τον ουρανό της Θεσσαλονίκης!

Σημαντική μείωση στις τιμές των αέριων ρύπων στη Θεσσαλονίκη επέφεραν τα περιοριστικά μέτρα και η απαγόρευση κυκλοφορίας λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα από την Αντιπεριφέρεια Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κεντρικής Μακεδονίας.

Η μεγαλύτερη μείωση των τιμών των αιωρούμενων σωματιδίων, σε ποσοστό 26,5% καταγράφηκε στη Σίνδο, σύμφωνα με τα συγκριτικά αποτελέσματα των μετρήσεων για το διάστημα των 41 ημερών, από τις 11 Μαρτίου έως και τις 20 Απριλίου σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019.

Η Αντιπεριφέρεια Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κεντρικής Μακεδονίας διευκρινίζει ότι η περιοχή της Σίνδου είναι ημιαστική, ότι «επηρεάζεται» κατά βάση από τα καυσαέρια των Ι.Χ. και ότι ο δραστικός περιορισμός της κίνησης των οχημάτων, τόσο εντός αυτής της περιοχής όσο και στην Εθνική Οδό που είναι δίπλα, είναι οι βασικοί λόγοι της μείωσης.

Τα στοιχεία δείχνουν ακόμη ότι στην περιοχή της Αγίας Σοφίας, στο κέντρο της πόλης, οι τιμές των αιωρούμενων σωματιδίων μειώθηκαν μόνο κατά 14% σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι.

Στην περίπτωση του κέντρου της Θεσσαλονίκης, αν και μειώθηκαν στο ελάχιστο οι εκπομπές καυσαερίων, στη μικρότερη μείωση των τιμών των αιωρούμενων σωματιδίων συνέβαλαν οι κεντρικές θερμάνσεις που ήταν σε λειτουργία έως τις 20 Απριλίου.