ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η Κύπρος βάζει φορολογικά στο χέρι Έλληνες τραγουδιστές που έκαναν «αρπαχτές»

efodos-syllhpsh-tragoudistria-2015

Στο στόχαστρο των κυπριακών ελεγκτικών αρχών βρίσκονται Ελληνες καλλιτέχνες που έκαναν παραστάσεις στην Κήπρο χωρίς να δηλώνουν τα πραγματικά έσοδά τους και βεβαίως να πληρώνουν και τους ανάλογους φόρου.

Χθες στο νησί δόθηκε έκθεση του γενικού ελεγκτή από την οποία προκύπτει ότι το 2013 πραγματοποιήθηκαν 477 παραστάσεις. Οι 261 δηλώθηκαν ή εντοπίστηκαν από το ΤΕΠ, και από αυτές φορολογήθηκαν μόνο οι 89.

Η Υπηρεσία εντόπισε, επίσης 13 αντιπροσώπους καλλιτεχνών ή διοργανωτών παραστάσεων, οι οποίοι διοργάνωσαν συνολικά 153 παραστάσεις, από τις οποίες δεν κατακρατήθηκε ο σχετικός φόρος, αν και είναι καταχωρημένοι στο μηχανογραφικό σύστημα του ΤΕΠ.

Σύμφωνα με το newsit τα τελευταία χρόνια παρατηρείται αυξημένη συνεργασία Ελλήνων ηθοποιών με κυπριακά τηλεοπτικά κανάλια και συμμετοχή τους σε διάφορες τηλεοπτικές σειρές καθώς επίσης, συμμετοχή Ελλήνων δημοσιογράφων, παρουσιαστών, σεφ και άλλων καλλιτεχνών σε διάφορα τηλεοπτικά προγράμματα χωρίς να καταβάλλεται σε όλες τις περιπτώσεις ο σχετικός φόρος.

Σύμφωνα με την έκθεση του γενικού ελεγκτή κατά την τελευταία πενταετία προβλήθηκαν από τη δημόσια και ιδιωτική τηλεόραση επτά τηλεοπτικές σειρές στις οποίες συμμετείχαν 30 ηθοποιοί από την Ελλάδα.

Αναφέρεται επίσης ότι κατά την περίοδο 2011 – 2013 πέραν των 20 καλλιτεχνών από Ελλάδα (δημοσιογράφοι, παρουσιαστές, τραγουδιστές) συμμετείχαν σε επτά τηλεοπτικά προγράμματα που προβλήθηκαν από τα κυπριακά τηλεοπτικά κανάλια (δημόσια και ιδιωτικά).

Σύμφωνα με τη νομοθεσία το ακαθάριστο εισόδημα που αποκτά οποιοδήποτε άτομο το οποίο δεν είναι κάτοικος στη Δημοκρατία, από άσκηση οποιασδήποτε επαγγελματικής δραστηριότητας στη Δημοκρατία, υπόκειται σε φορολογία με συντελεστή 10%.