ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η μεγάλη «νύχτα των στρατηγών» στην ΕΛΑΣ – Το παρασκήνιο του «σίριαλ» Σφακιανάκη

Βοηθός της Ζαχαρούλας Τσιριγώτη, της προϊσταμένης του Επιτελείου της ΕΛ.ΑΣ., τοποθετήθηκε ο υποστράτηγος Μανώλης Σφακιανάκης.

 

Η απομάκρυνσή του από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος οριστικοποιήθηκε χθες βράδυ, με το νέο πόστο να θεωρείται… αναβάθμιση, καθώς στην αρμοδιότητα του θα έχει την εποπτεία της παλιά του υπηρεσίας.

Το Μέγαρο Μαξίμου μετά το αλαλούμ που επικράτησε… καρατόμησε ηθικά τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα, επιβάλλοντας την προσωρινή ανάκληση της μετάθεσης του υποστράτηγου Μανώλη Σφακιανάκη.

Το πρωθυπουργικό γραφείο γνώριζε ωστόσο την πρόθεση του αρμόδιου υπουργού και της αστυνομικής ηγεσίας να μετακινήσει τον συγκεκριμένο αξιωματικό στον Κλάδο Διοικητικής Υποστήριξης και Ανθρώπινου Δυναμικού, από την οποία όμως δεν υπήρχε περιθώριο αξιοποίησης των όποιων δυνατοτήτων του.

Η αιτιολόγηση του κ. Τόσκα από το βήμα της Βουλής, όπου ουσιαστικά αποκαλούσε «δημοσιοσχετίστα και ανίκανο» τον κ. Σφακιανάκη, φαίνεται να ήταν προσυνεννοημένη με το πρωθυπουργικό γραφείο, που πράγματι ήθελε τον περιορισμό των «δημόσιων σχέσεων» του αξιωματικού, ωστόσο οι αντιδράσεις που ακολούθησαν, προκάλεσαν την παρέμβαση του ίδιου του πρωθυπουργού, ο οποίος βρίσκεται στις Βρυξέλλες, και την ανάκληση της μετακίνησης του υποστράτηγου στην συγκεκριμένη υπηρεσία, όχι όμως και την μετάθεσή του σε άλλη.

 Προσωρινή η… ανάκληση

Η ανάκληση της μετάθεσης του κ. Σφακιανάκη στον Κλάδο Διοικητικής Υποστήριξης και Ανθρώπινου Δυναμικού του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ., δεν σήμαινε αυτόματα την παραμονή του στη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Αποφασίστηκε η «μέση λύση» προκειμένου να μην μείνει ολοκληρωτικά εκτεθειμένος ο κ. Τόσκας. Χθες το μεσημέρι, με επίσημο δελτίο για τις τοποθετήσεις των ταξίαρχων της ΕΛ.ΑΣ., στην τελευταία παράγραφο ανακοινωνόταν η ανάκληση:

«Επιπλέον έγινε δεκτή η προσφυγή του Υποστρατήγου ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗ Εμμανουήλ και ακυρώθηκε η τοποθέτηση του στον Κλάδο Διοικητικής Υποστήριξης και Ανθρώπινου Δυναμικού/Α.Ε.Α.». Σε αυτή τη θέση τοποθετήθηκε ο Αχιλλέας Σκανδάλης μετακινούμενος από τη Διεύθυνση Διεθνούς Αστυνομικής Συνεργασίας.

Από το απόγευμα της Τετάρτης όταν έγινε γνωστή αυτή η απροσδόκητη για κάποιους μετακίνηση, ο κ. Σφακιανάκης είχε υποβάλλει την ένστασή του, επιφυλασσόμενος να προσφύγει στα διοικητικά δικαστήρια στην περίπτωση που δεν γινόταν ανάκληση της μετάθεσής του. Το περιβάλλον του είχε εκλάβει αυτή την κίνηση ως προσπάθεια αδρανοποίησης και υποβάθμισής του.

Ο «αντίλογος»

Την ίδια ώρα η ανάκληση της μετάθεσης του υποστρατήγου, έχει αφήσει εκτεθειμένο και τον ίδιο τον κ. Σφακιανάκη απέναντι στους συναδέλφους του, οι οποίοι αναγνωρίζουν το μεγάλο του έργο στο αστυνομικό σώμα, ωστόσο  κάνουν λόγο για «ευνοϊκή μεταχείριση» που δεν τυγχάνουν άλλοι και μετακινούνται όπου τους καλεί η Πολιτεία να πάνε.

«Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος δεν είναι ‘μαγαζί’ του. Δεν είναι δική του… αντιπροσωπεία. Δεν μπορεί να υπάρχουν δύο αστυνομίες. Μία η κανονική και η άλλη του… κ. Σφακιανάκη. Πρέπει και εκείνος να δοκιμαστεί και να προσφέρει τις γνώσεις του σε άλλες υπηρεσίες» δηλώνουν ενοχλημένοι, υψηλόβαθμοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ..

Πηγές του αρμόδιου υπουργείου και του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. επιχειρώντας να εξηγήσουν την μετακίνηση του υποστρατήγου, υποστήριξαν πως σε αυτόν τον βαθμό δεν μπορεί να παραμένει «αιώνιος» προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Οι ίδιες πηγές ενημέρωσης, τονίζουν πως ο κ. Σφακιανάκης πρέπει να αναλάβει και άλλες υπηρεσίες, όπως αξιωματικοί του ίδιου βαθμού, που και εκείνοι είχαν ειδίκευση σε άλλους τομείς της εγκληματικότητας και κλήθηκαν να μετακινηθούν σε άλλα αστυνομικά πόστα.

Η αντίδραση του κ. Σφακιανάκη με την υποβολή ένστασης και ο θόρυβος που προκλήθηκε ενόχλησε τα στελέχη της Λ. Κατεχάκη, τα οποία θεωρούν πως ο υποστράτηγος εκμεταλλευόμενος τη δημοφιλία του και την απήχηση που έχει στην κοινή γνώμη, αυτονομήθηκε αρνούμενος ουσιαστικά να εκτελέσει τις υποδείξεις των ανωτέρων του.