ΚΟΙΝΩΝΙΑ, Κορωνοϊός

Η όμικρον έφτασε στο 87% στα λύματα της Αττικής

Σοκαριστικά είναι τα αποτελέσματα της νέας μεθόδου εντοπισμού μεταλλαγμένων και παραλλαγμένων στελεχών του κορωνοϊού στα λύματα που αναπτύχθηκε από το ΕΚΠΑ, σε ότι αφορά στην Όμικρον στην Αττική!

Τα δεδομένα για την εξάπλωση της μετάλλαξης Όμικρον στην Αττική συλλέχθηκαν από τα λύματα, σε καθημερινή βάση, από τις 27 Δεκεμβρίου έως την 1η Ιανουαρίου.

Τα αποτελέσματα της ανάλυσης ανέδειξαν την επικράτηση, σε ποσοστό 87% με σημαντική πολυμορφία, της μετάλλαξης Όμικρον και την ταυτόχρονη σημαντική μείωση των αντίστοιχων γενετικών δεικτών του στελέχους Δέλτα, αναφέρει η έρευνα του ΕΚΠΑ.

Η νέα μέθοδος ανιχνεύει έγκαιρα, ακόμη και από 50ml λύματος ή οποιουδήποτε περιβαλλοντικού δείγματος, νέες μεταλλάξεις και στελέχη/παραλλαγές που μόλις άρχισαν να εισέρχονται στον πληθυσμό. Επίσης, διαπιστώθηκε, για πρώτη φορά, η παρουσία δύο στελεχών της παραλλαγής Omicron, τα οποία φέρουν επιπλέον μεταλλάξεις. Εντοπίστηκαν δηλαδή δυο νέες μεταλλάξεις Όμικρον.

Με τον τρόπο αυτό γίνεται με μεγαλύτερη ευκολία και αξιοπιστία η γονιδιωματική επιτήρηση των νέων στελεχών/παραλλαγών του SARS-CoV-2 (κορονοϊός), καθώς και άλλων ιών ή βακτηρίων, δίνοντας την αναγκαία πληροφόρηση για την επιδημιολογική επιτήρηση καθώς και τον ανασχεδιασμό των νέων εμβολίων και  φαρμακευτικών πρωτοκόλλων.

Από την ανάλυση των δεδομένων με τη νέα μέθοδο, φαίνεται επίσης ότι εκτός της μεταβλητότητας υπάρχουν και αρκετοί συνδυασμοί των διαφορετικών μεταλλάξεων του ιού, που πιθανόν να επικρατούν κάθε φορά με διαφορετική κλινική συμπεριφορά, γεγονός που απαιτεί επαγρύπνηση και πιστή εφαρμογή των μέτρων προστασίας, σημειώνουν οι επιστήμονες του ΕΚΠΑ.

Το σχετικό άρθρο δημοσιεύτηκε στο έγκριτο διεθνές επιστημονικό περιοδικό «International Journal of Molecular Sciences», ενώ έχει κατατεθεί από το ΕΚΠΑ αίτηση για χορήγηση Εθνικού και Διεθνών Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας.