3 top δεξιά, ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η ώρα των ποινών! Τί θα κρίνει την τελική απόφαση

Στις 11 σήμερα το πρωί συνεχίζεται στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας η δίκη για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής, η οποία βρίσκεται λίγο πριν την ολοκλήρωσή της έπειτα από 5,5 χρόνια αποδεικτικής διαδικασίας.

Κατά τη σημερινή διαδικασία θα συνεχίσουν τις δευτερολογίες τους οι συνήγοροι υπεράσπισης επί της εισαγγελικής πρότασης για τα ελαφρυντικά.

Η εισαγγελέας της έδρας Αδαμαντία Οικονόμου ζήτησε να μην αναγνωριστεί κανένα ελαφρυντικό στους πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής που κρίθηκαν ένοχοι για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης (κακούργημα). Αντίθετα,  ζήτησε να αναγνωριστεί ελαφρυντικό μόνο σε όσους έχουν καταδικασθεί για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση και αυτό υπό την προϋπόθεση ότι οι κατηγορούμενοι αυτοί δεν έχουν κριθεί ένοχοι και για άλλα κακουργήματα.

Τον τελικό λόγο για το ποια ελαφρυντικά θα αναγνωριστούν και σε ποιους από τους καταταδικασθέντες τον έχει το δικαστήριο, το οποίο αφού ολοκληρωθούν οι δευτερολογίες των συνηγόρων υπεράσπισης θα αποσυρθεί σε διάσκεψη και κατόπιν θα ανακοινώσει την απόφασή του.

Η ετυμηγορία των δικαστών επί των ελαφρυντικών έχει μεγάλη σημασία και αυτό γιατί η αναγνώριση ελαφρυντικών συνεπάγεται μειωμένες ποινές για όσους κρίθηκαν ένοχοι. Αρκεί να αναφερθεί πως για το αδίκημα της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης για το οποίο κρίθηκαν ένοχοι οι Νίκος Μιχαλολιάκος, Ηλίας Κασιδιάρης, Ιωάννης Λαγός, Γιώργος Γερμενής, Ηλίας Παναγιώταρος, Χρήστος Παππάς και Αρτέμης Ματθαιόπουλος, το πλαίσιο της ποινής είναι από 5 μέχρι 15 έτη κάθειρξης. Αν όμως, αναγνωριστούν ελαφρυντικά, τότε οι προβλεπόμενες ποινές πέφτουν σημαντικά και κυμαίνονται από 2 μέχρι 8 έτη κάθειρξης. Αντιστοίχως, για όσους καταδικάσθηκαν για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση το πλαίσιο ποινής είναι από 5 έως 10 έτη κάθειρξη. Αν όμως αναγνωριστεί ελαφρυντικό οι ποινές ξεκινούν από 1 έτος και φτάνουν τα 5 έτη κάθειρξης. Σε ό,τι αφορά στο αδίκημα της ανθρωποκτονίας προβλέπονται ισόβια ενώ για τις απόπειρες ανθρωποκτονιών πολυετείς καθείρξεις.