ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΙΚΑ: Ποια εισοδήματα λαμβάνονται υπόψη, για τον καταλογισμό του ΕΚΑΣ, στους χαμηλοσυνταξιούχους.

Με εγκύκλιο που εξέδωσε το ΙΚΑ, προσδιορίζει τα εισοδήματα, που λαμβάνονται υπόψη και ποια όχι για την καταβολή και τον υπολογισμό του ΕΚΑΣ στους χαμηλοσυνταξιούχους.

Αναλυτικότερα:

Προκειμένου να διαπιστωθεί το δικαίωμα στη χορήγηση του Επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης λαμβάνονται υπόψη τα εισοδήματα που δηλώθηκαν με τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος του προηγούμενου οικονομικού έτους. Επομένως, για τη χορήγηση του ΕΚΑΣ 2014 λαμβάνεται υπόψη το εκκαθαριστικό σημείωμα της εφορίας οικονομικού έτους 2013, στο οποίο συμπεριλαμβάνονται τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν από 1/1/2012 μέχρι 31/12/2012.

Οι τόκοι καταθέσεων που απεικονίζονται στα αυτοτελώς φορολογούμενα ποσά του εκκαθαριστικού σημειώματος της εφορίας, συνυπολογίζονται στο φορολογητέο εισόδημα.

Προϋπόθεση για το συνυπολογισμό των επιδομάτων – βοηθημάτων που χορηγούνται σε συνταξιούχο είναι αυτά να φέρουν τα απαραίτητα γενικά εννοιολογικά χαρακτηριστικά του εισοδήματος. Δηλαδή να δίδονται ως αντάλλαγμα παροχής εργασίας (π.χ., παραπληγικό επίδομα, επίδομα ανεργίας, τα οποία προστίθενται στις μισθωτές υπηρεσίες) ή να αποτελούν καρπό περιουσιακών στοιχείων(π.χ., εισόδημα από ακίνητα, το οποίο συμπεριλαμβάνεται στο φορολογητέο εισόδημα από την εφορία)