ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ικανές μεν… διευθύντριες γιοκ!

Mόνο το 1/4 των επιχειρήσεων στην Ελλάδα διοικούνται από γυναίκες.

Σύμφωνα με μελέτη της ICAP, από το συνολικό δείγμα ελληνικών εταιρειών (27.267), μόνο το 24% έχει γυναίκες διευθυντές.

Επιπρoσθέτως, στη χώρα μας μόνο το 11,3% των θέσεων σε διοικητικά συμβούλια κατέχουν γυναίκες, όταν η μέση συμμετοχή στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι 25,3%.

Τα συγκεκριμένα στοιχεία, που δείχνουν ότι οι γυναίκες δεν κατάφεραν να βρουν τη θέση που τους αξίζει στον επιχειρηματικό τομέα, ούτε στον 21ο αιώνα, παρουσίασε η πρόεδρος του Εθνικού Επιμελητηριακού Δικτύου Ελληνίδων Γυναικών Επιχειρηματιών (ΕΕΔΕΓΕ), Σοφία Κουνενάκη – Εφραίμογλου, σε ημερίδα με θέμα τη γυναικεία επιχειρηματικότητα στις χώρες του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου (ΟΣΕΠ) που διοργάνωσε στη Θεσσαλονίκη το Επιχειρηματικό Συμβούλιο του ΟΣΕΠ.

Καπετάνισσες  μόνο στον…τουρισμό!

Η πλειοψηφία των εταιρειών που διαχειρίζονται οι γυναίκες είναι στον τομέα του τουρισμού, με ποσοστό 29,8%, τόνισε η κ. Κουνενάκη – Εφραίμογλου, προσθέτοντας ότι τα υψηλότερα ποσοστά διείσδυσης των επιχειρήσεων που διοικούνται από γυναίκες εντοπίζονται στα νησιά του Ιονίου, την Κρήτη, τη Μακεδονία και τα νησιά του Αιγαίου, ενώ η χαμηλότερη συμμετοχή των γυναικών καταγράφεται στη Θράκη.

Στην Αττική, το ποσοστό των επιχειρήσεων που διαχειρίζονται οι γυναίκες είναι πάνω από 23%. Ωστόσο, καθώς οι επιχειρήσεις αυξάνουν το μέγεθός τους, το ποσοστό των γυναικών σε ανώτατα διοικητικά καθήκοντα μειώνεται, σημείωσε η πρόεδρος του ΕΕΔΕΓΕ.