ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ηλικιωμένοι το 90% όσων μπαίνουν ανάποδα σε εθνικές οδούς!

Με τον πλέον τραγικό τρόπο ανοίγουν τα θέματα των δικλίδων ασφαλείας στις εθνικές οδούς, ώστε να μην είναι δυνατή η κίνηση στην αντίθετη λωρίδα, αλλά και της ανανέωσης των διπλωμάτων σε οδηγούς μεγάλης ηλικίας.

Η ΕΡΤ προχώρησε σε έρευνα με αφορμή την απώλεια τριών ζωών, την Τρίτη 25 Οκτωβρίου, στην εθνική οδό στα Μέγαρα, όταν μια οδηγός άνω των 80 ετών, ξαφνικά μπήκε στο αντίθετο ρεύμα.

«Πάνω από το 90% των περιπτώσεων που έχουμε είσοδο σε αυτοκινητόδρομο στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας, αναφέρεται σε οδήγηση από υπερήλικους οδηγούς. Αγαθή τύχη θα έλεγα είναι το γεγονός ότι τόσα χρόνια που συμβαίνουν αυτά τα περιστατικά δεν έχουμε τέτοια αποτελέσματα» επισημαίνει ο Πρόεδρος Ε.ΣΥ.ΠΡΟ.ΤΑ (Εθελοντικός Σύλλογος Πρόληψης Τροχαίων Ατυχημάτων) Γιάννης Λιονάκης.

Ανάλογα παραδείγματα έχουν σημειωθεί, ενδεικτικά:

  • Στις 3 Σεπτεμβρίου του 2020 στο τμήμα ΣΧΗΜΑΤΑΡΙ – ΧΑΛΚΙΔΑ
  • Στις 22 Μαρτίου του 2021, στις 26 Απριλίου και στις 5 Μαΐου στον ΒΟΑΚ
  • Στις 26 Σεπτεμβρίου στο τμήμα Λάρισα Βόλος

Οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου επισημαίνοντας πως θα πρέπει να αυστηροποιηθούν περαιτέρω τα πρωτόκολλα και να ενταχθούν ενδεδειγμένοι μέθοδοι ακινητοποίησης των οχημάτων για ανάλογες περιπτώσεις.

«Πρέπει άμεσα να δράσουν οι διαχειριστές των αυτοκινητοδρόμων και να υλοποιήσουν τεχνικές και πρωτόκολλα τα οποία υπάρχουν ώστε να μην μπορεί να μπει κανείς ανάποδα στον αυτοκινητόδρομο κι αν μπει να ακινητοποιείται» υπογραμμίζει ο Πρόεδρος Πανελλήνιου Συλλόγου Εκπαιδευτών Οδήγησης και Κυκλοφοριακής Αγωγής, Άρης Ζωγράφος.