ΚΟΙΝΩΝΙΑ, Κορωνοϊός

Ιστοσελίδες και λογαριασμοί social media στην «τσιμπίδα» της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για fake news υπέρ της… άρνησης

Τέσσερις ιστοσελίδες και έξι λογαριασμοί social media βρέθηκαν «ένοχοι» για fake news που παροτρύνουν τους αρνητές, μετά από την ολοκλήρωση του πρώτου μέρους σχετικής έρευνας από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Η έρευνα έγινε για να εντοπιστεί η ταυτότητα των διαχειριστών ιστοσελίδων και λογαριασμών στα social media που προτρέπουν τους πολίτες σε άρνηση πως υπάρχει πανδημία που προκαλεί ο κορωνοϊός και άρνηση στο εμβόλιο.

Όπως ανακοινώθηκε, από το πρώτο μέρος της έρευνας της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, εντοπίστηκαν ενοχοποιητικά στοιχεία για 4 sites και για 6 λογαριασμούς social media. Τα αδικήματα που διερευνώνται ότι έχουν διαπραχθεί είναι: διασπορά ψευδών ειδήσεων, διέγερση σε ανυπακοή και απόπειρα απάτης.

Σχηματίστηκαν δύο δικογραφίες, οι οποίες υποβλήθηκαν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών με τη διαδικασία του κατεπείγοντος. Η αρμόδια εισαγγελική αρχή εξέδωσε παραγγελία για διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης και περαιτέρω διερεύνηση των υποθέσεων.

Οι έρευνες της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος συνεχίζονται για τις συγκεκριμένες 10 περιπτώσεις αλλά και για άλλες που μπορεί να προκύψουν, σημειώνεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.