ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Και τέταρτος νεκρός από τη θεομηνία που έπληξε τη χώρα

Αυξάνονται τα θύματα της θεομηνίας που έπληξε τη χώρα το τελευταίο 24ωρο, καθώς ένας άνδρας ανασύρθηκε νεκρός από χείμαρρο στην περιοχή Βλαχιώτη Λακωνίας. 

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα χτύπησαν αλύπητα και την ευρύτερη περιοχή της Καλαμάτας, όπου τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.  Συγκεκριμένα, μία γυναίκα ανασύρθηκε νεκρή από πλημμυρισμένο υπόγειο σπιτιού στην περιοχή Πήδημα Μεσσηνίας και μία από υπόγειο διαμέρισμα στην πόλη της Καλαμάτας, ενώ νεκρός είναι και ένας 80χρονος στο χωριό Θουρία.

Στην πόλη της Καλαμάτας και σε πολλά χωριά, η στάθμη του νερού ανέβηκε και οι δρόμοι μετατράπηκαν σε χειμάρρους που παρέσερναν ότι έβρισκαν μπροστά τους. Πλημμύρισαν εκατοντάδες σπίτια, ενώ οι κλήσεις που δέχτηκε η Πυροσβεστική για παροχή βοήθειας, είναι αναρίθμητες.

Στην Καλαμάτα, τους Γαργαλιάνους, τα Φιλιατρά, τη Χώρα, την Στούπα, τη Θουρία, την Εύα, το Πήδημα, το Κεφαλόβρυσο, το Βασιλικό και το Ψάρι, υπάρχουν πολλά πλημμυρισμένα σπίτια και ζημιές σε αυτοκίνητα που έχουν παρασυρθεί από τα νερά, ενώ στη Στούπα της Μάνης αυτοκίνητα παρασύρθηκαν στη θάλασσα.

Η καταρρακτώδης βροχή προκάλεσε σοβαρά προβλήματα και στη Λακωνία. Τα έντονα φαινόμενα εντοπίζονται κυρίως στην περιοχή της Σκάλας, όπου, σύμφωνα με τις Αρχές, έσπασε και ένα φράγμα του Ευρώτα και η γύρω περιοχή έχει μεταβληθεί σε λίμνη.

Ένα άτομο που είχε εγκλωβιστεί πάνω σε ένα δένδρο, όπου είχε σκαρφαλώσει, διασώθηκε τελικά από άνδρες της Πυροσβεστικής που πλησίασαν με βάρκες, ενώ στις επιχειρήσεις συμμετέχει και ελικόπτερο, που μετέβη εκεί μετά από αίτημα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Για «βιβλική καταστροφή» από την κακοκαιρία στον δήμο Θερμαϊκού έκανε λόγο ο δήμαρχος, Γιάννης Μαυρομάτης. Από τα έντονα καιρικά φαινόμενα των τελευταίων ωρών πλημμύρισαν σπίτια και δρόμοι, παρασύρθηκαν αυτοκίνητα και ξεριζώθηκαν δέντρα σε Αγία Τριάδα, Επανομή και Μηχανιώνα.

Εξαιτίας των έντονων καιρικών φαινομένων σημειώθηκαν και πολύωρες διακοπές ρεύματος στην περιοχή με αποτέλεσμα να σταματήσουν να λειτουργούν τα αντλιοστάσια της ΕΥΑΘ και να βγουν τα λύματα στους δρόμους προκαλώντας ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα.