ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Καιρός: Έρχεται καύσωνας με μελτέμια – Σε συναγερμό 6 περιοχές για πυρκαγιά

Συνεχίζονται οι υψηλές θερμοκρασίες και κατά το δεύτερο δεκαήμερο του Ιουλίου, με τη χώρα να «βράζει» και την Πολιτική Προστασία να βρίσκεται σε αυξημένη ετοιμότητα λόγω του πολύ υψηλού κινδύνου εκδήλωσης πυρκαγιάς.
Ηλιόλουστη προβλέπεται η αυριανή μέρα, με το κύμα ζέστης να επιμένει σε όλη τη χώρα και την θερμοκρασία να σημειώνει ανοδική τάση.

Αύριο Τετάρτη 10/07, στα Επτάνησα και στα περισσότερα ηπειρωτικά τμήματα αναμένονται λίγες αραιές νεφώσεις και πολύ μεγάλα διαστήματα με ηλιοφάνεια. Στην ανατολική Στερεά, στην Εύβοια και τις Σποράδες αναμένεται μόνο ηλιοφάνεια, ενώ λίγες τοπικές βροχές ίσως σημειωθούν στον Έβρο.

Μεγάλα διαστήματα με ηλιοφάνεια θα επικρατήσουν στα νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου.

Οι θερμοκρασίες θα κυμαίνονται στους 38-40°C στα δυτικά, ηπειρωτικά και Επτάνησα, στους 38-39°C στα βόρεια, στους 39-40°C στα ανατολικά, ηπειρωτικά τμήματα και στους 33-37°C στις νησιωτικές περιοχές του Αιγαίου.

Οι άνεμοι θα πνέουν βοριάδες παντού 4-5 μποφόρ στα Επτάνησα και 6-8 μποφόρ και στο Αιγαίο.

Στην Αττική αναμένεται ηλιοφάνεια καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας με τη θερμοκρασία στους 27-38°C ενώ οι άνεμοι θα πνέουν βορειοανατολικοί 5-7 μποφόρ στις γύρω θαλάσσιες περιοχές.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένονται λίγες αραιές νεφώσεις και μεγάλα διαστήματα με ηλιοφάνεια. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στους 26-38°C, ενώ οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί 3-4 μποφόρ στον Θερμαϊκό.

Την Πέμπτη αναμένονται μεγάλα διαστήματα με ηλιοφάνεια και λίγες αραιές νεφώσεις στα ηπειρωτικά τμήματα. Η υψηλή θερμοκρασία θα συνεχιστεί, ενώ οι άνεμοι θα πνέουν βοριάδες.

Την Παρασκευή η θερμοκρασία θα σημειώσει ελαφρά άνοδο και το Σαββατοκύριακο ο υδράργυρος θα σκαρφαλώσει στους 39-40°C.

Πολύ υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς
Συναγερμός σε έξι περιφερειακές ενότητες για πολύ υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς (κατηγορία κίνδυνου 4) σήμανε για αύριο Τετάρτη 10 Ιουλίου, σύμφωνα με τον χάρτη πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς που εκδίδει η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Με φόντο τις δραματικές ώρες στην Πάτρα μετά τη μεγάλη φωτιά που ξέσπασε, ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας εφιστά την προσοχή όλων λόγω των δύσκολων καιρικών συνθηκών που αντιμετωπίζουμε.

«Η αυριανή ημέρα είναι πολύ δύσκολη με δεδομένο ότι η φετινή αντιπυρική περίοδος είναι η πιο δύσκολη των τελευταίων 20 ετών.

Σύμφωνα με τον χάρτη επικινδυνότητας εκδήλωσης πυρκαγιάς, το μεγαλύτερο μέρος της χώρας είναι σε δείκτη υψηλού και πολύ υψηλού κινδύνου λόγω των υψηλών θερμοκρασιών και των θυελλωδών ανέμων που θα φτάνουν τα 7 μποφόρ, ενώ οι ριπές θα προσεγγίζουν τα 9 ακόμα και τα 10 μποφόρ.

Αττική, Βοιωτία, Εύβοια, σχεδόν ολόκληρη η Πελοπόννησος, Φθιώτιδα, Φωκίδα, Λέσβος και Χίος βρίσκονται στο πορτοκαλί, επομένως ειδικά σε αυτές τις περιοχές  η Πυροσβεστική, όλα τα σώματα ασφαλείας και οι ΟΤΑ είναι σε πολύ αυξημένη ετοιμότητα.

Την ίδια αυξημένη ετοιμότητα και υπευθυνότητα πρέπει να επιδείξουμε όλοι για να προστατεύσουμε και να προστατευθούμε από πυρκαγιές που μέσα σε ελάχιστα λεπτά μπορούν να γίνουν ανεξέλεγκτες.»