ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κακοκαιρία-εξπρές: Πού θα χτυπήσει σύμφωνα με τους μετεωρόλους – Συνεδριάζει η Πολιτική Προστασία

Το κύμα κακοκαιρίας που θα ξεκινήσει το πρωί της Παρασκευής, θα είναι σχετικά σύντομο, ωστόσο, σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, θα είναι σφοδρό σε ορισμένες περιοχές.

Από πρωί στα δυτικά και σταδιακά στην υπόλοιπη χώρα ως το μεσημέρι του Σαββάτου, κυρίαρχο στοιχείο του καιρού θα είναι οι βροχές και καταιγίδες, ενώ αναμένονται και χαλαζοπτώσεις.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, το ισχυρότερο κύμα της κακοκαιρίας, αναμένεται να χτυπήσει το βράδυ της Παρασκευής, ενώ σταδιακή βελτίωση αναμένεται μετά το μεσημέρι του Σαββάτου.

Τσατραφύλλιας: Πολικός αεροχείμαρρος -Προσοχή στη Θεσσαλία
Χαρακτηριστική είναι η ανάρτηση που έκανε ο Γιώργος Τσατραφύλλιας για την κακοκαιρία, αναφέροντας πως θα χτυπήσει τη χώρα ένας «πολικός αεροχείμαρρος», ο οποίος θα έχει διάρκεια 24 ωρών.

Όπως τόνισε, η κακοκαιρία «εξπρές» θα αρχίσει να επηρεάζει την δυτική Ελλάδα (Ήπειρο, βόρειο Ιόνιο, δυτική Μακεδονία), με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, ενώ μέσα στην ημέρα θα επηρεάσει τη Θεσσαλία και την κεντρική Μακεδονία και προς το βράδυ λίγο την Αττική και τη βόρεια Εύβοια.

Εκεί όμως που τόνισε πως χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή είναι η Θεσσαλία, η οποία ακόμη δεν έχει συνέλθει από τις περσινές πλημμύρες και την περιμένουν μεγάλοι όγκοι νερού.

«Προσοχή σε Θεσσαλία. Στη Λάρισα και τη Μαγνησία η πρόγνωση μας δίνει σήμα για μεγάλη ποσότητα νερού. Αναμένεται σε λιγότερο από 20 ώρες να πέσει το νερό που πέφτει σε 3 μήνες!», γράφει χαρακτηριστικά στην τελευταία ανάρτησή του.

Ανέλυσε και τις περιοχές που θα πληγούν ανά διαστήματα.

Πιο συγκεκριμένα:

Παρασκευή μεσημέρι (μετά τις 15.00) μέχρι ξημερώματα Σαββάτου (01.00-02.00):

-Ήπειρος,Αιτωλοακαρνανία,Β.Ιόνιο,Θεσσαλία( όλες οι επιβαρυμένες περιοχές),Γρεβενά,Κοζάνη,Καστοριά,Φλώρινα,Σποράδες.β.Εύβοια,Φθιώτιδα,Λέσβος,Χίος.

Σάββατο ξημερώματα μέχρι μεσημέρι (12.00):

Μαγνησία,β.Εύβοια,Σποράδες,Χαλκιδική,αν.Αιγαίο ,Δωδεκάννησα

Υ.Γ:

-δυνητικά σε παραθαλλάσιες περιοχές μπορεί να εκδηλωθούν υδροσίφωνες και ανεμοστόβιλοι.
-Η Αττική δεν φαίνεται προς το παρόν να επηρεάζεται ιδιαίτερα.»

Καλλιάνος: «Θα έχουμε πολύ έντονα φαινόμενα σε 10 περιοχές»
Ο Γιάννης Καλλιάνος στάθηκε και αυτός στην σφοδρότητα της κακοκαιρίας, ωστόσο αντί για την Θεσσαλία, εκτίμησε πως η κακοκαιρία θα είναι πιο σφοδρή στη βόρεια Ελλάδα, την Θράκη και τα νησιά του βορείου Αιγαίου.

«Θα έχουμε μια σημαντική κακοκαιρία. Μια κακοκαιρία πανελλαδικής εμβέλειας που θα επηρεάσει τα Επτάνησα, τα ηπειρωτικά, την Πελοπόννησο, τη Στερεά, την Εύβοια, τις Σποράδες, τη Θεσσαλία, την Ήπειρο, τη Μακεδονία, τη Θράκη και τα νησιά του Αιγαίου. Θα σταθώ όμως σε συγκεκριμένα τμήματα. Θα σταθώ στις περιοχές στα βόρεια ηπειρωτικά τμήματα. Κεντρική και Ανατολική Μακεδονία και Θράκη και νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Σε αυτές τις περιοχές τα φαινόμενα θα έχουν και ένταση και διάρκεια. Θα συνοδεύονται από ισχυρές καταιγίδες και ανέμους και πιθανότατα θα έχουμε και πλημμυρικά φαινόμενα σε τοπικό επίπεδο. Φαίνεται ότι εκεί θα χτυπήσει περισσότερο η κακοκαιρία», ανέφερε και στη συνέχεια ονόμασε τις περιοχές που περιμένει το σφοδρότερο κύμα.

«Εάν θέλουμε να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι: Προσοχή στη Θεσσαλονίκη, στη Χαλκιδική, στην Καβάλα, στην Αλεξανδρούπολη και αργότερα στη Λέσβο, στη Λήμνο, στη Χίο, στη Σάμο, στην Ικαρία, στην Κω. Αυτές είναι οι περιοχές όπου θα πέσει το περισσότερο νερό και ενδεχομένως με μεγάλη ένταση».

Από την πλευρά του ο διευθυντής της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, Θοδωρής Κολυδάς, με ανάρτησή του προειδοποίησε για δυνατή βροχόπτωση στα δυτικά και τα βόρεια, χωρίς ωστόσο να περιμένει ακραία φαινόμενα. Σημείωσε την σημαντική πτώση θερμοκρασίας, με το θερμόμετρο να κάνει «βουτιά» έως και 10 βαθμών Κελσίου σε σχέση με τα τελευταία 24ωρα, φέρνοντας τη θερμοκρασία σε πιο φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα.

«Τα προγνωστικά στοιχεία που μέχρι στιγμής έχουμε στη διάθεσή μας δίνουν τοπικά μεγάλο όγκο νερού σε μικρό χρονικό διάστημα, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε πλημμυρικά επεισόδια», σημείωσε από την πλευρά του ο Κλέαρχος Μαρουσάκης.

Αναλυτική πρόγνωση με χάρτες, για το που θα ρίξει περισσότερη βροχή, ανά 6ωρο, έδωσε στη δημοσιότητα ο Σάκης Αρναούτογλου.

Συνεδριάζει η Πολιτική Προστασία λόγω της κακοκαιρίας
Λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων, αύριο το πρωί στις 10:00, θα συνεδριάσει στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, η Επιτροπή Εκτίμησης Κινδύνου, ενώ θα ακολουθήσουν δηλώσεις του αρμόδιου υπουργού, Βασίλη Κικίλια.