ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Καμίνης: Υπόσχεται πλήρη αποκλεισμό των ντίζελ οχημάτων από την πρωτεύουσα

Δεν πρόλαβε να περάσει μια 5ετία από την άρση της απαγόρευσης των ντίζελ Ι.Χ. στην Αθήνα, και τώρα ο Δήμαρχος κ. Καμίνης υπόσχεται πλήρη αποκλεισμό των ντίζελ οχημάτων από την πρωτεύουσα.

 

 

 

 

Η είδηση προέκυψε εχθές, στο πλαίσιο της ετήσιας διάσκεψης των Δημάρχων των πόλεων-μελών του C40, ενός δικτύου 80 πόλεων από όλο τον κόσμο που ενώνουν τις δυνάμεις τους για τη βελτίωση των περιβαλλοντικών συνθηκών στο κέντρο τους και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

 

Στη διάσκεψη, που έλαβε χώρα στην Πόλη του Μεξικού, η Αθήνα ήταν μια από τις τέσσερις πόλεις που υπέγραψαν τη Συνθήκη για πλήρη απαγόρευση της χρήσης ντίζελ στους δρόμους τους ως το 2025. Και «πλήρης απαγόρευση» σημαίνει ότι ούτε λεωφορεία και λοιπά επαγγελματικά οχήματα δεν θα επιτρέπεται να καταναλώνουν ντίζελ, οπότε αναμφίβολα πρόκειται για μια απόφαση που θα προκαλέσει δραματικές αλλαγές σε πολλά επίπεδα.

 

Φαίνεται μάλιστα ότι η απαγόρευση δεν θα περιοριστεί στα ντίζελ: «Στόχος μας είναι να απομακρύνουμε όλα τα αυτοκίνητα από το κέντρο της Αθήνας μέσα στα επόμενα χρόνια», δήλωσε ο κ. Καμίνης. «Υποστηρίζω τη φιλόδοξη Διακήρυξη για την Ποιότητα του Αέρα και καλώ τους συναδέλφους μου στην ελληνική κυβέρνηση να εφαρμόσουν τις υποχρεώσεις τους, όπως αυτές προκύπτουν από τις διεθνείς συμφωνίες για το κλίμα, και να ενωθούμε σε μια κοινή προσπάθεια να καθαρίσουμε τον αέρα που αναπνέουμε».