ΚΟΙΝΩΝΙΑ

«Καμπανάκι» από αιρετούς: Αν καταρρεύσει στην πανδημία η Αυτοδιοίκηση, θα καταρρεύσει η κοινωνία

Σε αυτή την δύσκολη συγκυρία για τη χώρα, στην αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοιού για άλλη μία φορά η αυτοδιοίκηση βγαίνει μπροστά και βοηθάει τόσο στην ανάσχεση της κρίσης όσο και στην κοινωνική συνοχή. Ο Γενικός Γραμματέας της ΚΕΔΕ Δημήτρης Καφαντάρης και οι δήμαρχοι Νίκος Μπάμπαλος Ηρακλείου Αττικής, Γιώργος Ιωακειμίδης Νίκαιας Ρέντη, Νίκος Ζενέτου Ιλίου, Ανδρέας Κονδύλης Αλίμου, Γρηγόρης Κωνσταντέλλος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, Βαγγέλης Μπουρνούς Ραφήνας Πικερμίου, Νίκος Χουρσαλάς Κορυδαλλού και Γιάννης Λαγουδάκης Περάματος μιλούν στο «Π», για την μεγάλη κρίση που αντιμετωπίζουν οι κοινωνίες, τις πρωτοβουλίες που έχουν πάρει ως αιρετοί, αλλά και το πόσο σημαντικό είναι να μείνει η αυτοδιοίκηση όρθια.

Δημήτρης Καφαντάρης Γενικός Γραμματέας ΚΕΔΕ

Η χώρα αντιμετωπίζει την πανδημία του κορονοϊού και μέχρι στιγμής έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα για την επιβράδυνση στην μετάδοση της νόσου. Ζούμε μία από τις πιο κρίσιμες στιγμές στην ιστορία της χώρας μας. Θα τολμήσω να πω ότι τα μνημόνια που περάσαμε, δε μας έφεραν μπροστά σε τόσο τραγικές καταστάσεις όπως η πανδημία του κορονοϊού. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση κινείται άμεσα και δραστικά με στόχο να ανταποκριθει στις ανάγκες των πολιτών,στήνοντας δομές,για την ασφαλή διαβίωση όσων συμπολιτών μας,έχουν ανάγκη.Ηλικιωμένα άτομα και ευπαθείς ομάδες, είναι στις προτεραιότητες μας. Με προγράμματα τηλεϊατρικής και τηλέφροντιδας, εμπλουτισμό και ενίσχυση της Δομής «Βοήθεια στο σπίτι» αλλα και με υλοποίηση όλων των μέτρων που η Κυβερνηση σχεδίασε για την ανακούφιση των πληγέντων από την κρίση τοπικών επιχειρήσεων.

Όλα τα Δημαρχεία είναι ανοικτά,δίνοντας πρώτιστα στους πολίτες έντονο το αίσθημα εμπιστοσύνης για την άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων που η πανδημία έφερε.Δίνοντας παράλληλα απαντήσεις και λύσεις στις νέες ανάγκες που έχουν δημιουργηθεί με τον περιορισμό των μετακινήσεων.

Είμαστε σε διαρκή επαφή και συνεργασία με το υπουργείο εσωτερικών, υλοποιώντας κατά γράμμα τις εντολές και εγκυκλίους του.

Ως Γενικος  Γραμματεας  της ΚΕΔΕ,θα ήθελα να συστήσω στους συμπολίτες μας,ψυχραιμία,τήρηση όλων των κανόνων υγιεινής όπως συμβουλεύουν οι επιστήμονες και των μέτρων μετακινησης των πολιτών οπως έχουν οριστεί από τις Αρχές.

Ακόμη θα ήθελα να διαβεβαιώσω όλους τους συμπολίτες μου, στον Δήμο Πύλου -Νέστορος ότι σύσσωμη η Δημοτική Αρχή είναι κοντά τους με στόχο να μην νιώσει κανένας απροστάτευτος στην κρίση.

Οι Δήμοι δεν κλείνουν , φεύγουμε τελευταίοι απο τη μάχη . Αν καταρρεύσει η Αυτοδιοίκηση θα καταρρεύσει η κοινωνία . Παραμένουμε δίπλα στους πολίτες και ειδικά σε αυτούς που έχουν ανάγκη .

Μπόρα είναι θα περάσει!

Νίκος Μπάμπαλος Δήμαρχος Ηρακλείου Αττικής

Σε κάθε κρίση, κάθε εθνικό συναγερμό της σύγχρονης ιστορίας του τόπου, η Τοπική Αυτοδιοίκηση απέδειξε ότι ξέρει να παίξει τον ρόλο του θεμέλιου πυλώνα κοινωνικής συνοχής. Έτσι και τώρα, έχουμε αναλάβει το καθήκον να στηρίξουμε την τοπική κοινωνία και τους δημότες μας σε μια περίοδο που έχουν πολλαπλές ανάγκες. Από την ενημέρωση για το πώς πρέπει να προστατευτούν από τον ιό, τον καθαρισμό και την απολύμανση της πόλης, μέχρι την άμεση συνδρομή με αποστολή τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης σε όσους δεν μπορούν και δεν πρέπει να βγουν από το σπίτι. Στον Δήμο Ηρακλείου Αττικής προχωράμε ένα βήμα παραπέρα και δεν περιμένουμε να μας πάρουν οι πολίτες τηλέφωνο. Ειδικά για τις ευπαθείς ομάδες, ηλικιωμένοι κτλ, καλούμε εμείς τακτικά τους Ηρακλειώτες για να εντοπίσουμε τις ανάγκες τους, ενώ ιδρύσαμε γραμμή ψυχολογικής υποστήριξης όπου μπορούν να απευθυνθούν όλοι. Οι πολίτες ανταποκρίνονται, η πόλη παλεύει αλλά αντέχει. Όλοι με ψυχραιμία, αυτοσυγκράτηση και οργάνωση πρέπει να ξεπεράσουμε και υγιείς και γρήγορα αυτή την περιπέτεια.

Γιώργος Ιωακειμίδης Δήμαρχος Νίκαιας – Ρέντη

Δύσκολες – σκληρές μέρες.

Κρίνονται οι αντοχές, η πειθαρχία, η αλληλεγγύη, η ατομική και κοινωνική συμπεριφορά όλων.

Αυτό, βεβαίως αφορά όλους τους πολίτες και το αποτέλεσμα εξαρτάται από αυτούς. Όμως, πριν απ’ όλα αφορά τους αιρετούς και όσους έχουν την ευθύνη για τη λειτουργία του κράτους και των δομών του, την προστασία της υγείας και του κοινωνικού συνόλου.

Αφορά και τους λειτουργούς της αυτοδιοίκησης στις Περιφέρειες και τους Δήμους της χώρας.

Οι Δήμοι είναι αυτοί που κράτησαν την κοινωνία όρθια στα χρόνια της οικονομικής κρίσης. Τώρα πρέπει ν’ αναμετρηθούμε με μια δυσκολία πρωτοφανή, που μπορεί ν’ αποδειχθεί ακόμα μεγαλύτερη από την προηγούμενη.

Έχω την άποψη ότι οι Δήμαρχοι πρέπει να είναι η «ομπρέλα προστασίας» των πολιτών. Να φροντίζουν νύχτα – μέρα για κάθε δυνατή βοήθεια και στήριξη.

Στη Νίκαια και στο Ρέντη, εγώ και οι συνεργάτες μου, αυτό κάνουμε από την πρώτη στιγμή και θα συνεχίσουμε έτσι για όσο χρειαστεί.

Μέχρι να εκλείψει ο κίνδυνος και να νιώσουμε όλοι ασφαλείς.

Ας μείνουμε όλοι ενωμένοι και θα τα καταφέρουμε!

Νίκος Ζενέτος Δήμαρχος Ιλίου

Ο αγώνας κατά μιας νόσου που ενέσκηψε με χαρακτήρα πανδημίας είναι πολυμέτωπος και η Τοπική Αυτοδιοίκηση βρίσκεται, για μια ακόμα φορά, στην πρώτη γραμμή, ως ο εγγύτερος και αποτελεσματικότερος, προς τον πολίτη, θεσμός.

Στον Δήμο Ιλίου δουλέψαμε, από την αρχή, με ψυχραιμία, συντονισμό και απόλυτη συνεργασία με την πολιτεία και την επιστημονική κοινότητα, έχοντας κυρίως έναν στόχο: να μπορούν όλοι οι πολίτες να νιώθουν ασφαλείς, μένοντας σπίτι τους.

Εντάξαμε στο καθημερινό μας πρόγραμμα προληπτικές απολυμάνσεις σε σχολικές μονάδες, δημοτικές εγκαταστάσεις, πλατείες και στάσεις, σε όλες τις συνοικίες. Τροποποιήσαμε τη λειτουργία του Δήμου, ενεργοποιώντας τηλεφωνικά κέντρα ανά υπηρεσία, για στοχευμένη εξυπηρέτηση. Οργανώσαμε επιπλέον δράσεις μέσω των κοινωνικών μας δομών, για ευπαθείς ομάδες πολιτών. Υλοποιούμε διευρυμένο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», με παράδοση τροφίμων, φαρμάκων και εγγράφων σε συμπολίτες μας που δε μπορούν ή δεν επιτρέπεται να μετακινηθούν. Εφαρμόσαμε εγκαίρως την εκ περιτροπής εργασία στους εργαζόμενους και καθιερώσαμε τηλεδιασκέψεις στα καίρια όργανα του Δήμου.

Σε αυτή τη δύσκολη συνθήκη, νιώσαμε την αγωνία των συμπολιτών μας να μείνουμε όρθιοι, γιατί εγγυόμαστε την ασφάλεια και την κοινωνική συνοχή. Προς τούτο, η πολιτεία χρειάζεται να εφοδιάσει την Τοπική Αυτοδιοίκηση με περαιτέρω όπλα.

Το βασικότερο, ωστόσο, όπλο στη φαρέτρα μας παραμένει η ατομική μας ευθύνη. Ζούμε μια μάχη και από μας εξαρτάται, αν θα αντικαταστήσουμε το «εγώ» από το «εμείς», για να την αντιμετωπίσουμε νικηφόρα.

Για αυτό, μένουμε σπίτι. Γνωρίζοντας πως δεν είμαστε μόνοι.

Ανδρέας Κονδύλης Δήμαρχος Αλίμου

Η Αυτοδιοίκηση, ο κάθε Δήμος, είναι η πιο κοντινή μορφή εξουσίας στον πολίτη. Κάθε δημοτική αρχή αφουγκράζεται πρώτη την ανησυχία και τους φόβους των πολιτών. Έτσι και τώρα, με το ξέσπασμα της πανδημίας, οι τοπικές αρχές στέκονται δίπλα στον κόσμο τους, πάντα σε εγρήγορση, προκειμένου να στηρίξουν με όλες τις δυνάμεις τους τον πληθυσμό σ’ αυτή την πρωτόγνωρη για όλους εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία.

Προσπαθούμε όλες οι ενέργειές μας να συμβαίνουν μέσα σ’ ένα κλίμα ψυχραιμίας, σύνεσης αλλά και ενθάρρυνσης.

Ανεστάλη η λειτουργία κάθε εστίας συγχρωτισμού που θα μπορούσε να γίνει πηγή μετάδοσης του ιού (σχολεία κ.τ.λ.), απολυμάναμε χώρους, περιφρουρήσαμε με συνεχείς περιπολίες και σχετικά ηχογραφημένα μηνύματα την Παραλία και τη Μαρίνα Αλίμου, ώστε ν’ αποφεύγεται η συγκέντρωση πολύ κόσμου…

Επίσης, οργανώσαμε εθελοντική αιμοδοσία με συγκινητική προσέλευση κοινού, ξεκινήσαμε το πρώτο διαδικτυακό Κοινωνικό Φροντιστήριο στην Αττική και εγκαινιάσαμε το Πρόγραμμα «Στο πλάι σας με ένα τηλεφώνημα», για να εξυπηρετούμε συμπολίτες μας που δεν μπορούν ή δεν επιτρέπεται να βγουν για αγορά φαρμάκων και τροφίμων.

Θα τα καταφέρουμε!!!

Γρηγόρης Κωνσταντέλλος Δήμαρχος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης

Διανύουμε μία πρωτόγνωρη για τη γενιά μας κρίση η οποία έχει πολλές προεκτάσεις. Πίσω από την υγειονομική – επιδημιολογική διάσταση της πανδημίας, υπάρχει και η οικονομική, ψυχολογική και κοινωνιολογική διάσταση, θέματα που θα προκύψουν στην πορεία και θα μας απασχολούν για πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα απ’ ότι οι υγειονομικές επιπτώσεις του κορωνοϊού.

Εισπράττουμε από την τοπική κοινωνία μεγάλο αίσθημα φόβου αλλά και αβεβαιότητας για το αύριο και καλούμαστε για ακόμα μία φορά να είμαστε στην πρώτη γραμμή και να διασφαλίσουμε, με όσα μέσα διαθέτουμε, τη συνοχή της κοινωνίας. Οφείλουμε να φροντίσουμε τους συνανθρώπους μας που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, να τους καλύπτουμε τις βασικές ανάγκες και παράλληλα, με μειωμένο προσωπικό, να διατηρήσουμε τις δομές των δήμων όπως την υπηρεσία καθαριότητας, την κοινωνική υπηρεσία και τη δημοτική αστυνομία όρθιες αφού καλούνται να συμβάλουν στο τιτάνιο έργο που επιτελείται αυτές τις μέρες.

Οι δήμοι της χώρας μας δεν έχουν την πολυτέλεια να υπολειτουργήσουν, ούτε να σταματήσουν να λειτουργούν.

Βαγγέλης Μπουρνούς Δήμαρχος Ραφήνας – Πικερμίου

Βασική αρχή στην αντιμετώπιση κρίσεων είναι να βρίσκεσαι μπροστά από τα επερχόμενα γεγονότα, διαμορφώνοντας το πλαίσιο. Να μην αποτελείς ουραγό των εξελίξεων.

Σε αυτό το πλαίσιο πρέπει να δρα η τοπική αυτοδιοίκηση, γι’αυτο και προσωπικά μαζί με τους συνεργάτες μου βγήκαμε μπροστά, πολλες φορές “προλαμβανοντας” μέτρα που πήρε υστερότερα η κεντρική κυβέρνηση.

Συγκροτήσαμε Δημοτική Επιτροπή Διαχείρισης Κρίσεων, εξαγγείλαμε την λειτουργία τηλεφωνικού κέντρου πληροφόρησης και παροχής βοήθειας στο Κέντρο Επιχειρήσεων (Κ.ΕΠΙΧ.) της Πολιτικής Προστασίας μας, αναστειλαμε πολιτιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις, καθώς και επικουρικες απογευματινες  εκπαιδευτικες δραστηριότητες, κλείσαμε ΚΑΠΗ, πήραμε ανακουφιστικα οικονομικά μέτρα  σε επιπεδο δημοτικών τελών για επαγγελματίες, αναστειλαμε χρονικά πληρωμές συναλλασσομενων με δημο, δημιούργησαμε γραμμή ψυχολογικης υποστηριξης και άλλα πολλά μέτρα, πριν ληφθούν  αντίστοιχες αποφασειςσε κεντρικό επίπεδο.

Εκεί, δίπλα τους, θελουν οι πολίτες τους ανθρώπους της τοπικής αυτοδιοικησης

και εκεί δίπλα τους, μαζί τους, θα δώσουμε τον αγώνα και θα βγούμε νικητές.

Το υγειονομικό σύστημα και η τοπική αυτοδιοίκηση είναι δύο σημαντικοί πυλώνες για να ξεπεράσουμε την κρίση.

Οι δύο αυτές δομές βρίσκονται στην πρώτη γραμμή εξυπηρέτησης των πολιτών και πρέπει να ανταπεξελθουν στις ανάγκες τις κοινωνίας.

Για να μένουν οι πολίτες σπίτι, πρέπει οι υπάλληλοι των Δήμων να βρίσκονται στα πόστα τους, μαζεύοντας σκουπίδια, παρέχοντας γενικότερα υπηρεσίες που τις έχουν ανάγκη.

Αυτή η υποστελεχωμενη  Τοπική Αυτοδιοίκηση, χωρίς κεντρικούς πόρους και εξειδικευμένο προσωπικό, όπως επί χρόνια ολόκληρα ανθισταται και παλεύει, έτσι και τώρα θα παλέψει να κρατήσει τις τοπικές κοινωνίες όρθιες, και πάλι. Είμαστε κομμάτι αναπόσπαστο των κοινωνιών μας. Δεν θα κάνουμε πίσω. Ως δημος Ραφηνας-Πικερμιου  δεν λυγίσαμε τότε  στη διαχείριση των τραγικών επιπτώσεων της καταστροφικής πυρκαγιάς του καλοκαιριού του ’18, δεν θα λυγισουμε ούτε τώρα.

Νίκος Χουρσαλάς Δήμαρχος Κορυδαλλού

Η κατάσταση που βιώνουμε όλοι είναι πρωτόγνωρη και κρίσιμη. Στο Δήμο Κορυδαλλού από τη πρώτη στιγμή σχεδιάσαμε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα αντιμετώπισης της εξάπλωσης του κορονοϊού το οποίο και υλοποιούμε βήμα -βήμα. Από την απολύμανση των δημόσιων χώρων, την εφαρμογή του προγράμματος εξ αποστάσεως εργασίας που επιτρέπει στους εργαζόμενους  του Δήμου να δουλεύουν από το σπίτι στους, την εκτεταμένη ενημέρωση των πολιτών για τα μέτρα προστασίας και τις οδηγίες των ειδικών, μέχρι και την υπηρεσία «Μένουμε σπίτι – Μένουμε υγιείς».

Με ένα τηλεφώνημα στο 210-4990500 παρέχουμε σε όλες και όλους τους δημότες ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα βοήθειας και στήριξης στο σπίτι, που περιλαμβάνει από εξειδικευμένη ψυχολογική υποστήριξη, υπηρεσίες διανομής και προμήθειας ειδών πρώτης ανάγκης και φαρμάκων για τους συμπολίτες μας που δεν μπορούν να μετακινηθούν έως και ένα εκτεταμένο πρόγραμμα σίτισης ώστε κανείς να μην αισθανθεί μόνος σε αυτή την συγκυρία. Παράλληλα, προσπαθούμε να διατηρήσουμε ενεργές τις δομές μας σε προγράμματα αθλητισμού και πολιτισμού παρέχοντας τη δυνατότητα μαθημάτων εξ αποστάσεως στους οφελούμενους.

Θέλω και εγώ με τη σειρά μου να κάνω έκκληση στους συμπολίτες μου, αυτές τις κρίσιμες στιγμές να μείνουν σπίτι ακολουθώντας τις οδηγίες των ειδικών επιστημόνων. Να προστατεύσουν τους εαυτούς τους αλλά και τα αγαπημένα τους πρόσωπα.Να είναι σίγουροι ότι θα δώσουμε και αυτή τη μάχη με αλληλεγγύη και ανθρωπιά, με σεβασμό και υπευθυνότητα και προπαντός με ψυχραιμία και σχέδιο ώστε να βγούμε όλες και όλοι αλώβητοι και πιο δυνατοί.

Γιάννης Λαγουδάκης Δήμαρχος Περάματος

Οι έκτακτες συνθήκες λόγω του κορωναϊού δείχνουν με τον πλέον εμφατικό τρόπο το πόσο σημαντικές είναι οι παρεμβάσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στη λειτουργία του κράτους. Ιδιαίτερα για τις δημοτικές αρχές που καλούνται να αντιμετωπίσουν άμεσα τα ζητήματα και τις ανάγκες των πολιτών, οι οποίες δημιουργούνται από την πρωτόγνωρη για όλους μας κατάσταση που πλήττει όλους τους ανθρώπους παγκοσμίως. Η υποστήριξη των συμπολιτών μας και κυρίως των πλέον ευάλωτων θεωρώ πως αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα για όλους τους αυτοδιοικητικούς.

Πρώτο μας μέλημα ήταν η άμεση προστασία της υγείας των εργαζομένων του Δήμου και των δημοτών μας, χωρίς παράλληλα να διαταραχθεί σε σημαντικό βαθμό η διεκπεραίωση των δημοτικών υποθέσεων. Προς τον σκοπό αυτό αναστείλαμε τη λειτουργία συγκεκριμένων υπηρεσιών του Δήμου μας που εξυπηρετούν το κοινό, με παράλληλη πρόβλεψη ρυθμίσεων που εγγυώνται ότι η αναστολή αυτή δεν θα έχει καμία επίπτωση στην εξέλιξη υποθέσεων των δημοτών μας. Ταυτόχρονα, τοποθετήθηκαν γυάλινα προστατευτικά γκισέ για την ασφαλή επαφή των εργαζομένων με το κοινό.

Οι παρεμβάσεις μας βέβαια δεν σταματούν εδώ. Υλοποιούνται απολυμάνσεις και ψεκασμοί σε όλα τα δημοτικά κτίρια, τα σχολεία, το ΚΕΠ, τα ΚΑΠΗ και στους κοινοχρήστους χώρους. Επιπλέον, λάβαμε την πρωτοβουλία υποβολής αιτήματος, τόσο προς τη ΔΕΔΗΕ όσο και στην ΕΥΔΑΠ, για τη μη διακοπή ηλεκτροδότησης και υδροδότησης κατοικιών της περιοχής, όπου η παροχή έχει διακοπεί για λόγους οικονομικής αδυναμίας των πολιτών. Οι προσπάθειές μας είναι συνεχείς και προσπαθούμε να καλύψουμε κάθε πτυχή που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την υγεία των πολιτών. Ένα παράδειγμα, μεταξύ πολλών άλλων, είναι η δημιουργία ενός έκτακτου πλαισίου που θα διασφαλίσει τη σίτιση και τη φροντίδα των αδέσποτων ζώων.

Αναβρασμός και αγωνία στις τοπικές κοινωνίες

Οι πολίτες είναι λογικό να φοβούνται και να προβληματίζονται με αυτήν την κατάσταση. Στην συντριπτική τους πλειονότητα πειθαρχούν στα μέτρα της κυβέρνησης και αναμένουν να βρεθεί γρήγορα η διέξοδος που θα τους επιτρέψει να επιστρέψουν στους ρυθμούς της καθημερινότητας. Ζώντας στον αστερισμό του «Μένουμε Σπίτι», ένα από τα πιο σημαντικά ζητήματα είναι το να διατηρηθεί η πόλη καθαρή, χωρίς κινδύνους τόσο για τους εργαζόμενους, όσο και για τους δημότες μας.

Από τα βάθη της καρδιάς μου θέλω γι’ ακόμη μία φορά να ευχαριστήσω  όλους τους εργαζόμενους του Δήμου Περάματος και ιδιαίτερα εκείνους που εργάζονται στην καθαριότητα του Δήμου μας και δίνουν τον καλύτερο τους εαυτό σε δύσκολες συνθήκες, συμβάλλοντας με όλες τους τις δυνάμεις στην προστασία της δημόσιας υγείας.

Είναι γεγονός πως την τελευταία δεκαετία οι Δήμοι υπέστησαν μείωση της χρηματοδότησης τους άνω του 60%, ενώ λόγω των μνημονίων μειώθηκε και το ανθρώπινο δυναμικό των υπηρεσιών, καθώς οι προσλήψεις ήταν συγκριτικά με άλλες εποχές ελάχιστες.

Σε κάθε περίπτωση η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι στην πρώτη γραμμή αυτής της μάχης. Διευκολύνει τη ζωή των πολιτών και απλοποιεί τις διαδικασίες εξυπηρέτησής τους. Δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε ότι μολονότι η στρατηγική εκπονείται σε μεγάλο βαθμό κεντρικά, από τους αρμόδιους φορείς και την κυβέρνηση, η υλοποίηση αυτής της στρατηγικής εξ ορισμού επαφίεται σε αποκεντρωμένους φορείς και στις τοπικές κοινωνίες.

πηγή: paraskhnio.gr