ΚΟΙΝΩΝΙΑ, Κορωνοϊός

Παγώνη: Πενταπλασιάστηκαν οι εισαγωγές στα νοσοκομεία!

«Καμπανάκι κινδύνου» για την πορεία της πανδημίας στη χώρας μας, κρούει η Πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, επισημαίνοντας πως δεν θα αποφύγουμε την τρίτη δόση του εμβολιασμού.

Μιλώντας στο MEGA, σημείωσε ότι μέσα σε μία εβδομάδα πενταπλασιάστηκαν οι εισαγωγές στα νοσοκομεία. Συγκεκριμένα δε, είπε πως την προηγούμενη εβδομάδα το νοσοκομείο «Γεννηματάς» είχε 5 εισαγωγές Covid, ενώ αυτό το πρωί, μετά το τέλος της εφημερίας, οι εισαγωγές είχαν φτάσει τις 25.

Την ίδια ώρα, οι περισσότερες εισαγωγές στα νοσοκομεία αφορούν κυρίως σε ανεμβολίαστους. Το 70% των εισαγωγών δεν έχει εμβολιαστεί, ενώ το 30% έχει κάνει μόνο την πρώτη δόση. «Η μετάλλαξη Δέλτα δεν βλέπει ηλικίες», υπογράμμισε η κ. Παγώνη, καθώς οι ασθενείς είναι από 27 έως 85 και 90 ετών.
«Εάν συνεχίζουμε έτσι, το peak θα φτάσει πολύ νωρίτερα από τον Αύγουστο», προειδοποίησε και τόνισε πως η κατάσταση αρχίσει να δυσκολεύει. «Θα αρχίσει μία πίεση στο σύστημα που δεν ξέρω που θα βγει. Εάν προχωρήσουμε έτσι, θα ξεπεράσουμε τις 300 και 400 εισαγωγές την μέρα» είπε.
Επιπλέον, πρόσθεσε ότι δεν θα αποφύγουμε την τρίτη δόση του εμβολιασμού, η οποία κατά πάσα πιθανότητα θα είναι με εμβόλιο mRNA.
Η κ. Παγώνη μίλησε για τους αντιεμβολιαστές, λέγοντας πως ίσως ο τρόπος προσέγγισης αυτής της ομάδας έπρεπε να είναι πιο προσιτός.
«Οι προσωπικές απόψεις των ανθρώπων είναι σεβαστές. Αλλά οι προσωπικές απόψεις δεν μπορούν να συγκριθούν με τις επιστημονικές μελέτες. Αυτή είναι η διαφορά. Ίσως ο δικός μας τρόπος δεν ήταν προσιτός σε αυτούς τους ανθρώπους. Με το να κουνάμε το δάχτυλο δεν κερδίζουμε τίποτα. Το να πείθουμε με γεγονότα, με αποδείξεις, είμαστε εμείς οι κερδισμένοι».
«Εάν κατορθώσουμε μέχρι τέλη Αυγούστου και φτάσουμε το 80% εμβολιασμένων, μπαίνουμε σε ένα ασφαλή χειμώνα. Αν δεν το πετύχουμε, γυρίζουμε πίσω. Σε lockdown δεν θα μπούμε, εκτός αν υπάρχουν μερικές περιοχές ή πόλεις που θα μπουν για μερικές μέρες. Δεν αντέχει η οικονομία άλλα lockdown», κατέληξε.