ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Καταγγελίες σοκ για ρατσιστική συμπεριφορά αστυνομικών και σχέσεις τους με την Χρυσή Αυγή

ratsistes

«Έδιναν σε μουσουλμάνους να φάνε…χοιρινό για να μείνουν νηστικοί», «τους έλεγαν να πιουν νερό από τη λεκάνη της τουαλέτας», «αστυνομικοί απειλούσαν αλλοδαπούς ότι θα τους σφάξουν με σπασμένο μπουκάλι μπίρας», «με πένσα πίεζαν το δάχτυλο αλλοδαπού εργαζομένου», «τους φόρεσαν κράνη και τους χτυπούσαν τα κεφάλια στον τοίχο», «με ψαλίδι έκοψαν το μουστάκι αλλοδαπού», «τον άφησαν όλη την ημέρα στον ήλιο», «τον πέταξαν στον ακάλυπτο», «τύφλωση από δακρυγόνο», «οπαδός της Χρυσής Αυγής, πολιτικός υπάλληλος της υπηρεσίας Ασύλου».

Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής, αυτά είναι ορισμένα χαρακτηριστικά αποσπάσματα από τις εκατοντάδες απίστευτες καταγγελίες εις βάρος αστυνομικών που διερευνήθηκαν από την ΕΛ.ΑΣ., προκειμένου να διαπιστωθεί η πιθανότητα κοινής δράσης με τη Χρυσή Αυγή και συμμετοχής τους σε περιστατικά ρατσιστικής βίας.

Οι καταγγελίες συμπεριλαμβάνονται στο πόρισμα περίπου 4.000 σελίδων, αποδέκτες του οποίου έγιναν ο εισαγγελέας Εφετών Ισίδωρος Ντογιάκος, ο αντιεισαγγελέας Εφετών, Κωνσταντίνος Τζαβέλλας και οι ειδικές εφέτες ανακρίτριες Ιωάννα Κλάπα και Μαρία Δημητροπούλου.

Από το σύνολο των καταγγελιών, περίπου στις μισές υποθέσεις έχει τοποθετηθεί η ένδειξη «Η έρευνα τελεί σε εξέλιξη» και στις υπόλοιπες «Η έρευνα είχε αρνητικό αποτέλεσμα». Σε 19 περιπτώσεις εφαρμόστηκε η διαδικασία του αυτοφώρου και σχηματίστηκαν δικογραφίες με την άμεση προσαγωγή 22 υπαιτίων.

Ακραία περιστατικά

* Στις 10 Οκτωβρίου 2013 καταγγέλθηκε υπόθεση κακομεταχείρισης δύο ανήλικων αδερφών από το Αφγανιστάν σε ΑΤ της Κορινθίας. Σύμφωνα με την καταγγελία, κατά τη διάρκεια της τρίμηνης κράτησης των δύο Αφγανών στο κρατητήριο οι αστυνομικοί ήταν επιθετικοί και τους έδιναν να φάνε επίτηδες χοιρινό παρότι ήταν μουσουλμάνοι. Στόχος τους ήταν να μένουν νηστικοί ενώ δεν τους έδιναν νερό και τους έλεγαν να πιουν από τη λεκάνη της τουαλέτας. Τους πήραν μάλιστα το κινητό τηλέφωνο, αφαίρεσαν την κάρτα και δεν τους την επέστρεψαν ποτέ ενώ όταν ένας ενήλικας κρατούμενος αυτοτραυματίστηκε, οι αστυνομικοί χτύπησαν αναίτια τους ανηλίκους στο πρόσωπο.

* Στις 18 Σεπτεμβρίου 2013, κατά τη διάρκεια πορείας στο Κερατσίνι μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, δύο συλληφθέντες καταγγέλλουν ότι χτυπήθηκαν από αστυνομικούς της ομάδας ΔΕΛΤΑ κατά τη σύλληψή τους. Ένας από τους διαδηλωτές καταγγέλλει ότι άνδρας των ΜΑΤ τον σημάδεψε και τον τραυμάτισε στο δεξί μάτι με το όπλο εκτόξευσης δακρυγόνων, με ολέθριο αποτέλεσμα την ολική τύφλωση στο δεξί μάτι.

* Στις 29 Ιουλίου 2012 τρεις Πακιστανοί δέχτηκαν επίθεση στο σπίτι τους στο Περιστέρι από Έλληνες και κλήθηκε η Άμεση Δράση. Οι αστυνομικοί χτύπησαν τους αλλοδαπούς στην αυλή του σπιτιού τους ενώ ένας από αυτούς απείλησε ότι θα τους «σφάξει» με ένα σπασμένο μπουκάλι μπίρας.

*Στις 6 Μαρτίου 2013, κατά το χρόνο κράτησης 22 αλλοδαπών σε ΑΤ της Θεσσαλονίκης, τέσσερις αστυνομικοί άρχισαν να τους χτυπούν και να προβαίνουν σε ρατσιστικές ύβρεις. Παράλληλα, όταν ασθενής αλλοδαπός κρατούμενος αιτήθηκε ιατρική εξέταση, ένας αστυνομικός έριξε δακρυγόνο στο χώρο του κρατητηρίου λέγοντας «αυτό είναι το φάρμακο».

(Πηγή: Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής)