ΚΟΙΝΩΝΙΑ, Κορωνοϊός

Καθηγητής ΕΚΠΑ για Astrazeneca: Ασφαλής η δεύτερη δόση αν έχουν περάσει 20 μέρες από την πρώτη

Για το εμβόλιο της AstraZeneca μίλησε ο καθηγητής Νευρολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Γιώργος Τσιβγούλης, επισημαίνοντας πως όποια περιστατικά θρομβώσεων καταγράφηκαν, περιορίστηκαν μέσα στο πρώτο 20ήμερο μετά τον εμβολιασμό με την πρώτη δόση.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ξεκαθάρισε πως για όσους έχουν περάσει 20 μέρες μετά τον πρώτο εμβολιασμό και δεν έχουν κανένα πρόβλημα μπορούν να προχωρήσουν με ασφάλεια στον δεύτερο εμβολιασμό.

Άλλωστε, όπως είπε, υπάρχει γνωστή θεραπεία για τα περιστατικά εγκεφαλικών θρομβώσεων που παρατηρήθηκαν και αν κάποιος θεωρεί ότι έχει συμπτώματα μπορεί να κάνει μια απλή εξέταση γενικής αίματος για να διαπιστώσει αν έχει πρόβλημα.

Δίνοντας τα στατιστικά στοιχεία, είπε ότι στην Ευρώπη καταγράφηκαν 62 περιστατικά θρομβώσεων σε 25 εκ. εμβολιασμένων με AstraZeneca. Στην Γερμανία το ποσοστό ήταν πολύ υψηλότερο από αυτό που καταγράφηκε στην Βρετανία και σε αυτό οφείλονται και οι διαφορετικές οδηγίες που έχουν δοθεί.

Τέλος, ο κ. Τσιβγούλης είπε ότι αν συμμετείχε στην αρμόδια επιτροπή που θα εισηγηθεί για το τι θα κάνουμε στην Ελλάδα με το εμβόλιο της AstraZeneca, θα εισηγούνταν να συνεχιστούν οι εμβολιασμοί χωρίς κανέναν περιορισμό.