3 top δεξιά, ΚΟΙΝΩΝΙΑ, Κορωνοϊός

Καθηγητής ΕΚΠΑ: Περισσότεροι περιορισμοί στους ανεμβολίαστους – Υποχρεωτικός εμβολιασμός για μαθητές

Την επέκταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού στους μαθητές, εάν δεν επιτευχθεί ανοσία, πρότεινε ο Ομότιμος Καθηγητής Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής του ΕΚΠΑ, Γιάννης Τούντας, επισημαίνοντας πως πρέπει να ληφθούν άμεσα και στοχευμένα μέτρα προκειμένου να εμβολιαστεί τουλάχιστον το 70% του ελληνικού πληθυσμού πριν το φθινόπωρο.

Μιλώντας στο iefimerida.gr ο Γιάννης Τούντας τονίζει πως πρώτο και κύριο είναι να προχωρήσει η επέκταση του εμβολιασμού στα παιδιά κάτω των 15 ετών, ενώ, μεταξύ άλλων, προτείνει να αυξηθούν οι περιορισμοί για τους ανεμβολίαστους στις μετακινήσεις και στην πρόσβαση σε κοινωνικές, πολιτιστικές και αθλητικές δραστηριότητες, να επεκταθεί ο υποχρεωτικός εμβολιασμός σε όλους τους εργαζόμενους που έρχονται σε καθημερινή επαφή με πολλά διαφορετικά άτομα (υγειονομικοί, εκπαιδευτικοί, εργαζόμενοι στην εστίαση, στον τουρισμό, στα μέσα μαζικής μεταφοράς, κ.ά.) και τέλος να εφαρμοστούν στοχευμένα προγράμματα Αγωγής Υγείας που να απευθύνονται στους σκεπτικιστές και αρνητές των εμβολίων, πρωτίστως στα λιγότερο μορφωμένα στρώματα του πληθυσμού.

«Εάν μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου δεν έχει επιτευχθεί η συλλογική ανοσία, και προκειμένου να αποφευχθεί νέα έξαρση της επιδημίας το φθινόπωρο, θα χρειαστεί να εφαρμοστεί ο υποχρεωτικός εμβολιασμός στους μαθητές και φοιτητές, καθώς και σε περισσότερες κατηγορίες εργαζομένων», ξεκαθαρίζει ο Διευθυντής του Ινστιτούτου Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η αύξηση των εμβολιασμένων θα επιτρέψει την επίτευξη συλλογικής ανοσίας εντός του 2022 σε όλο τον πλανήτη προκειμένου να αρχίσει να σβήνει η πανδημία ενώ ταυτόχρονα θα περιορίσει σημαντικά τις δυνατότητες του κορωνοϊού για νέες μεταλλάξεις.

Αναφερόμενος στις μεταλλάξεις του SARS-CoV-2, ο κ. Τούντας τονίζει ότι οι μεταλλαγμένοι ιοί που επικρατούν είναι περισσότερο μεταδοτικοί, γι’ αυτό και διαδίδονται περισσότερο, και λιγότερο θανατηφόροι, γιατί όσα λιγότερα άτομα σκοτώνουν τόσο περισσότερο οι ιοί επιβιώνουν.

«Η πρόσφατη μετάλλαξη Δέλτα του κορωνοϊού είναι σαφώς πολύ πιο μεταδοτική από τα προηγούμενα στελέχη, αλλά δεν γνωρίζουμε ακόμα εάν είναι περισσότερο ή λιγότερο θανατηφόρα. Αυτό, όμως, που γνωρίζουμε είναι πως αντιμετωπίζεται εξ ίσου αποτελεσματικά από τα υπάρχοντα εμβόλια», σχολιάζει.

Ωστόσο, πάντα υπάρχει η πιθανότητα να προκύψουν στο άμεσο ή στο απώτερο μέλλον νέες μεταλλάξεις, οι οποίες να μην καλύπτονται από τα υφιστάμενα εμβόλια. «Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να παραχθούν άμεσα νέα τροποποιημένα εμβόλια, για να αποφευχθεί ο κίνδυνος νέας πανδημίας. O κίνδυνος νέων μεταλλάξεων αυξάνει ανάλογα με την έκταση της διάδοσης των υφιστάμενων στελεχών. Περισσότερα μολυσμένα άτομα σημαίνει και περισσότερες ευκαιρίες για τον κορωνοϊό να μεταλλαχθεί. Όσο πιο γρήγορα περιοριστεί η έκταση της πανδημίας τόσο περισσότερο θα περιοριστεί το ενδεχόμενο νέων μεταλλάξεων, για τις οποίες δεν μπορούμε από τώρα να γνωρίζουμε ούτε την επικινδυνότητά τους ούτε τη μολυσματικότητά τους», σχολιάζει ενώ προσθέτει με νόημα ότι για το λόγο αυτό «είναι επιτακτική ανάγκη να εμβολιαστούν το συντομότερο όσο το δυνατόν περισσότερα άτομα».

Σε ότι αφορά στα παιδιά, είναι μεν προστατευμένα περισσότερο από τους ηλικιωμένους από βαριά νόσηση αλλά όχι σε απόλυτο βαθμό, σύμφωνα πάντα με τον Ομότιμο Καθηγητή. Στην Ελλάδα έχουν ήδη καταγραφεί βαριά περιστατικά Covid-19 σε μικρές ηλικίες, τα οποία αυξάνουν όσο αυξάνεται η μόλυνση στις νέες ηλικίες.

«Ήδη έχουν αρχίσει να αυξάνονται οι εισαγωγές στα νοσοκομεία τις τελευταίες μέρες και αυτό δυστυχώς θα συνεχιστεί. Θα δούμε τις επόμενες μέρες και εβδομάδες περαιτέρω αύξηση των κρουσμάτων, των διασωληνώσεων αλλά και των θανάτων. Και αυτό το φαινόμενο δε θα λάβει τέλος έως ότου μπορέσουμε να πετύχουμε την πολυπόθητη συλλογική ανοσία. Τότε θα αρχίσει να κάμπτεται το επιδημικό κύμα που είναι αυτή τη στιγμή πάλι σε σημαντική έξαρση. Αυτή η συλλογική ανοσία εξαρτάται από εμάς πότε θα καταφέρουμε να την πετύχουμε. Αν δεν το καταφέρουμε φοβάμαι ότι θα έχουμε από Σεπτέμβριο και μετά πιο δυσάρεστες εξελίξεις», καταλήγει ο κ. Τούντας.

Πηγή: iefimerida.gr