3 top δεξιά, ΚΟΙΝΩΝΙΑ, Κορωνοϊός

Καθηγητής ΕΚΠΑ: Τα self test μπορούν να εξελιχθούν σε εργαλείο αλλά και σε φιάσκο!

Στα self test, αλλά και στην έλλειψη κρεβατιών σε ΜΕΘ αναφέρθηκε ο καθηγητής Παθολογίας Ιατρικής σχολής ΕΚΠΑ και Διευθυντής Παθολογικής κλινικής Νοσοκομείο Σωτηρία, Κωνσταντίνος Συρίγος.

Μιλώντας στον Θέμα 104,6 είπε ότι τα self test «είναι ένα ενδιαφέρον πείραμα που θα μπορούσε να εξελιχθούν σε ένα χρήσιμο εργαλείο για την κοινωνία, θα μπορούσαν όμως να είναι και ένα φιάσκο», εξηγώντας πως αυτό θα εξαρτηθεί από το κατά πόσο θα χρησιμοποιηθούν με υπευθυνότητα σε περίπτωση που βγει θετικό. Πρέπει να σκεφτούμε πως αν ένας άνθρωπος βγει θετικός αλλά πρέπει να πάει για μεροκάματο, γιατί δεν έχει κάνει εδώ και δύο μήνες, τότε ενδεχομένως να το κρύψει για λόγους βιοπορισμού, είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Συρίγος επιβεβαίωσε τη δύσκολη και πιεστική κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία της Αττικής, ενώ ειδικά για το νοσοκομείο Σωτηρία, παραδέχθηκε ότι υπάρχουν διασωληνωμένοι ασθενείς εκτός ΜΕΘ, σε απλούς θαλάμους, διότι δεν υπάρχουν διαθέσιμα κρεβάτια. «Κάθε μέρα είναι πιο δύσκολη», τόνισε.


Τόνισε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα μετάδοσης είναι οι συναθροίσεις σε σπίτια, ενώ, κατά τη γνώμη του, θα πρέπει να συναντώνται οι άνθρωποι σε εξωτερικούς χώρους είτε για άθληση είτε σε άλλες δραστηριότητες, όπως μια επίσκεψη σε αρχαιολογικό χώρο.

Για τις μετακινήσεις από νομό σε νομό, υπογράμμισε ότι είναι νωρίς ακόμη για αυτή τη συζήτηση διότι η Μεγάλη Εβδομάδα είναι μακριά και η πανδημία είναι ένα δυναμικό φαινόμενο που αλλάζουν τα δεδομένα από μέρα σε μέρα, ενώ εξέφρασε τις επιφυλάξεις του για ένα «ελεύθερο» Πάσχα γιατί αυτό θα οδηγήσει και πάλι σε πολυάριθμες συναντήσεις οικογενειών και φίλων, κάτι που δεν ενδείκνυται για την αναχαίτιση της πανδημίας.

Απαντώντας σε σχετικά ερωτήματα για τα εμβόλια εξήγησε ότι είναι η μόνη λύση στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Ενώ μιλώντας για τις επιφυλάξεις που εκφράζουν πολλοί για το εμβόλιο της AstraZeneca, ο κ. Συρίγος σημείωσε πως είναι μικρότερος ο κίνδυνος της θρόμβωσης μεγαλύτερος όμως ο κίνδυνος κάποιος να νοσήσει σοβαρά από COVID19.

Ενώ, τόνισε ότι δεν πρέπει καμιά δόση εμβολίου να πηγαίνει χαμένη φέρνοντας παράδειγμα άλλων χωρών που εθελοντές λαμβάνουν αδιάθετες δόσεις.