ΚΟΙΝΩΝΙΑ, Κορωνοϊός

Καθηγητής Γώγος: Δεν είναι απίθανο το lockdown – Πότε θα λάβουν έγκριση τα εμβόλια για τον κορωνοϊό

Την ανησυχία τους για την πορεία του κορωνοϊού στην Ελλάδα εξέφρασε ο καθηγητής και μέλος της επιστημονικής επιτροπής για τον κορωνοϊό, Χαράλαμπος Γώγος, ο οποίος δεν απέκλεισε την πιθανότητα ενός lovkdown.

Αναφερόμενος στα εμβόλια που βρίσκονται σε τελικό στάδιο δοκιμών, και ενδέχεται να σώσουν τον πληθυσμό του πλανήτη από τον κορωνοϊό, ο κ. Γώγος τόνισε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ότι στα τέλη Δεκεμβρίου πιθανότατα θα υπάρχουν οι εγκρίσεις μερικών από τις πλατφόρμες εμβολίων και αρχικά θα γίνουν οι εμβολιασμοί των υγειονομικών.

Υποστήριξε, ωστόσο, ότι θα χρειαστεί τουλάχιστον ένας χρόνος προκειμένου να επιτευχθεί συνολική ανοσία. Αυτό, όπως εξήγησε, σημαίνει πως τα μέτρα δημόσιας υγείας -που παράλληλα θα βοηθήσουν και σε άλλα νοσήματα, όπως η γρίπη- θα συνεχίζουν να εφαρμόζονται και το 2021.

Ο Χαράλαμπος Γώγος στη συνέχεια αναφέρθηκε στην πίεση που δέχονται τα νοσοκομεία και οι ΜΕΘ, με ενδεικτικό παράδειγμα την Αττική όπου, σύμφωνα με την πρόεδρο της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη, έχει ήδη καλυφθεί το 70% με 75% των ΜΕΘ.

Επισήμανε πως δεν αποκλείεται να δούμε αυτή την βδομάδα πάνω από 1000 κρούσματα ενώ εξέφρασε την ανησυχία του για το γεγονός ότι οι νοσηλευόμενοι στις κλινικές κοντεύουν τους 1.000 ενώ στα Γιάννενα υπάρχει πίεση και στις κλινικές covid (όχι στις μονάδες).

Όπως εξήγησε, όσο χρειάζονται να ανοίγουν κλινικές κορωνοϊού πιέζεται το σύστημα στα υπόλοιπα. «Υπάρχει πραγματικά πρόβλημα πρέπει να αντιμετωπιστεί» είπε χαρακτηριστικά. Μεταξύ άλλων ανέφερε πως είναι γεγονός ότι υπάρχει μεγάλη διασπορά ενώ υπογράμμισε πως τώρα αυτή είναι μεγαλύτερη απ’ ότι τον Μάρτιο παρότι υπάρχει καλύτερη προετοιμασία πλέον.

Σχετικά με τα μέτρα υπογράμμισε πως αν ο σχεδιασμός δεν αποδώσει δεν είναι απίθανο το lockdown και πως αν ξεπεραστούν τα 2.000 κρούσματα την ημέρα τότε θα πρέπει να ληφθούν νέα μέτρα. Ωστόσο ανέφερε πως τα τωρινά μέτρα είναι ικανοποιητικά. «Η γενική τήρηση της μάσκας θα αλλάξει τον αριθμό των κρουσμάτων» σημείωσε.

Επιπλέον o καθηγητής τόνισε υπάρχει το σενάριο ότι έρχεται τώρα μεγάλο κύμα κορωνοϊού ενώ επεσήμανε ότι η τηλεργασία πρέπει να αυξηθεί για να μην κυκλοφορεί πολύς κόσμος έξω δηλαδή το 50% να γίνει 70 ή και 80%.