ΚΟΙΝΩΝΙΑ, Κορωνοϊός

Καθηγητής Λαζανάς για κορωνοϊό: Ο Αύγουστος είναι ο μήνας που θα υπάρχει κορύφωση του προβλήματος

«Ο Αύγουστος είναι ο μήνας που θα υπάρχει κορύφωση του προβλήματος», τόνισε σήμερα στον ΣΚΑΪ, ο λοιμωξιολόγος Μάριος Λαζανάς, σημειώνοντας πως «ήδη έχουν προηγηθεί οι μέρες χαλαρότητας του Ιουλίου και ήδη από αυτές υπάρχει μια αύξηση των κρουσμάτων και τον Αύγουστο υπάρχει το μέγιστο της μετακίνησης για τις καλοκαιρινές διακοπές, υπάρχουν οι συγκεντρώσεις, υπήρξε πρόβλημα με τις συναυλίες, υπάρχει πρόβλημα με τους γάμους καθώς και τις θρησκευτικές συγκεντρώσεις. Πιστεύω πως όλα πρέπει να γίνονται με σύνεση και εμείς να λάβουμε όλα τα προληπτικά μέτρα που απαιτούνται».

«Τα καμπανάκια έχουν χτυπήσει εδώ και πολύ καιρό και θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, αλλά ο Αύγουστος είναι ο μήνας που θα υπάρχει κορύφωση του προβλήματος, γι’ αυτό και πρέπει να υπάρχει κορύφωση της ενημέρωσης και των προληπτικών μέτρων», είπε χαρακτηριστικά.
Ο λοιμωξιολόγος εξήγησε πως εκτός από τα μέτρα ίσως είναι σκόπιμο να επεκταθούν και οι έλεγχοι στην κοινότητα: «Είναι το φαινόμενο του παγόβουνου που ανακαλύπτουμε την κορυφή του βουνού με τα τεστ τα μοριακά τα οποία υπάρχουν, αλλά από κάτω υπάρχει ένας πληθυσμός ακόμα ο οποίος είναι ασυμπτωματικός και είναι ωφέλιμο και σκόπιμο αυτός να ανευρεθεί και να θεραπευτεί αν χρειάζεται».

Ο κ. Λαζανάς σημείωσε πως πολλοί δεν φοράνε τη μάσκα σωστά, φοράνε τη μάσκα λάθος, τη βάζουν στο πηγούνι ή όταν θέλουν να τη διορθώσουν την πιάνουν με τα χέρια τους, τονίζοντας πως αυτό είναι λάθος και πως αν θέλουμε να διορθώσουμε τη μάσκα δεν την πιάνουμε ποτέ από το μπροστινό μέρος, την πιάνουμε από τα κορδόνια και με αυτά διορθώνουμε τη μάσκα, γιατί αν η μάσκα μας έχει μολυνθεί από κάποιον που είναι απέναντί μας, αυτόματα μεταφέρουμε τον ιό.

Επιπρόσθετα ο κ. Λαζανάς, τόνισε ότι αποφασίστηκε η χρήση της μάσκας και στους εξωτερικούς χώρους των πλοίων προφανώς γιατί αυξήθηκε το ποσοστό επιβαινόντων στα πλοία λόγω του Αυγούστου και τόνισε πως όπου υπάρχει συνωστισμός πρέπει να χρησιμοποιείται μάσκα, όπως και τώρα τον Δεκαπενταύγουστο στις λιτανείες και τις θρησκευτικές εκδηλώσεις που θα είναι σε εξωτερικούς χώρους αλλά υπάρχει συνωστισμός, ενώ επεσήμανε την ατομική ευθύνη που πρέπει να έχει ο καθένας.

Υπογράμμισε πως είναι προφανές ότι αν τα κρούσματα αυξάνονται θα ληφθούν και άλλα μέτρα. Το ευχάριστο είναι ότι δεν έχουμε αυξημένα κρούσματα στις ευπαθείς ομάδες, είτε γιατί από μόνοι τους αυτοπεριορίστηκαν  είτε αν βρίσκονται φιλοξενούμενοι σε κέντρα έχουν περιοριστεί για παράδειγμα στα γηροκομεία όπου έχει απαγορευτεί το επισκεπτήριο για να μειωθεί η μετάδοση.

Επίσης για τις κατασκηνώσεις έχουν ληφθεί ειδικά μέτρα, είναι πιο αραιωμένα τα παιδιά, ενώ σχετικά με τα κέντρα της αιμοκάθαρσης, τόσο τα ίδια τα άτομα που κάνουν είναι πιο προσεκτικά όσο και το προσωπικό, πλέον κάνουν πιο συχνά τεστ, υπάρχουν ξεχωριστές είσοδοι για ασθενείς με αιμοκάθαρση, ενώ έχει έχουν απαγορευτεί και οι συνοδοί στα νοσοκομεία.