ΚΟΙΝΩΝΙΑ, Κορωνοϊός

Καθηγητής Βασιλακόπουλος: Όχι στο γενικό άνοιγμα των δραστηριοτήτων – Να δοθούν δικλείδες εκτόνωσης

Λάθος το να μιλάμε για άνοιγμα των δραστηριοτήτων καθώς «είναι σαν να λέμε ότι ξεπεράσαμε το πρόβλημα», τόνισε ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, επισημαίνοντας πως θα πρέπει να δοθούν δικλείδες εκτόνωσης, καθώς «ο εγκλεισμός δεν αντέχεται επί μακρόν».

Μιλώντας στον ΑΝΤ1, επεσήμανε πως πρέπει να περιορίσουμε τις επικίνδυνες επαφές ανάμεσα σε φίλους και κοντινούς συγγενείς, ενώ σημείωσε πως καθώς «ο εγκλεισμός δεν αντέχεται επί μακρόν, προφανώς πρέπει να αντιμετωπίσουμε την πραγματικότητα», εξηγώντας πως πρέπει να δοθούν δικλείδες εκτόνωσης.

Πρότεινε να λειτουργήσουν μόνο τα μικρά μαγαζιά με ραντεβού και με κόφτη 3 ωρών, ενώ θα πρέπει να είναι απαραίτητη η χρήση μάσκας μέσα στα μαγαζιά, ίσως και διπλή μάσκα.

Επίσης, προτείνει να ανοίξει η εστίαση σε εξωτερικούς χώρους και με αποστάσεις, παρά να γίνεται αυτό που γίνεται τώρα στις πλατείες και σημείωσε ότι πρέπει να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση ρεαλιστικά και για αυτό χρειάζονται βαλβίδες εκτόνωσης.

Για τα σχολεία τόνισε ότι δεν μπορούν να ανοίξουν όλα μαζί, όπως είπε προηγείται το Λύκειο, ενώ για τα self test στα σχολεία είπε ότι θα πρέπει να ακολουθήσουμε το παράδειγμα της Αγγλίας, «ο ιδανικός αριθμός self test για τα σχολεία είναι δύο ανά εβδομάδα», είπε.

Τέλος, σημείωσε ότι πρέπει να ενημερωθούν οι πολίτες για τα self test και τόνισε ότι δεν πρέπει να γίνονται στα φαρμακεία, ενώ σημείωσε ότι οι ηλικιωμένοι που είναι εμβολιασμένοι δεν χρειάζεται να κάνουν self test, καθώς όπως είπε είναι πολύ μικρή η πιθανότητα να βγει θετικό.