ΚΟΙΝΩΝΙΑ, Κορωνοϊός

Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Ροκφέλερ προειδοποιεί! Τα σχολεία θα κρίνουν το επόμενο κύμα!

Τα σχολεία είναι εκείνα που θα κρίνουν την πορεία του κορωνοϊού στη χώρα μας το επόμενο διάστημα, σύμφωνα με την αναπληρώτρια Καθηγήτρια Έρευνας στο φημισμένο Πανεπιστήμιο Ροκφέλερ της Νέας Υόρκης, Δρ. Θεοδώρα Χατζηιωάννου.

Μιλώντας στο iefimerida.gr, εκφράζει την ανησυχία της ιδιαίτερα για τα παιδιά κάτω των 12 ετών που δεν είχαν την ευκαιρία να εμβολιαστούν και συστήνει πιστή εφαρμογή των μέτρων προστασίας.

«Δυστυχώς, το στέλεχος Δέλτα είναι ιδιαίτερα μεταδοτικό. Στα σχολεία έχουμε συγκέντρωση παιδιών και ειδικά στις μικρές ηλικίες δεν τους έχει προσφερθεί η δυνατότητα να εμβολιαστούν. Άρα, μιλάμε για έναν ευάλωτο πληθυσμό. Χρειάζονται μέτρα για να περιοριστεί η εξάπλωση του ιού. Μάσκες, καλός αερισμός των εσωτερικών χώρων και συχνά τεστ ώστε να αναγνωρίζονται και να απομονώνονται τα κρούσματα», αναφέρει η Ελληνίδα ερευνήτρια, η οποία συμμετέχει με την ομάδα του πανεπιστημίου σε σημαντικές μελέτες αναφορικά με τον SARS-CoV-2 και την ανταπόκριση του ιού στα εμβόλια.

Η ίδια συνιστά στο κοινό να εμβολιαστεί χωρίς επιφυλάξεις, αλλά παράλληλα να συνεχίσει να τηρεί στοιχειώδη μέτρα τουλάχιστον μέχρις ότου διαφανεί ότι η επικινδυνότητα της Covid-19 αρχίζει να εκλείπει.

«Ο ιός δεν έχει συγκεκριμένο στόχο. Όσο του δίνεται πρόσφορο έδαφος τόσο θα εξαπλώνεται και θα αυξάνεται η πιθανότητα να συνδυαστούν πολλές διαφορετικές μεταλλάξεις στην ακίδα του ιού (που επιτρέπει τον ιό να μπει στα κύτταρα) που θα προσφέρουν μεγαλύτερη αντίσταση σε δύο πολύ καλές ομάδες αντισωμάτων που παράγει το σώμα μας. Η πορεία του ιού εξαρτάται από εμάς. Αυτή τη στιγμή έχουμε έξαρση των κρουσμάτων σε πολλές ηλικίες, αλλά οι μεγαλύτεροι είναι εμβολιασμένοι, οπότε αντιμετωπίζουν καλύτερα την ασθένεια από τους μικρότερους».

Η αναπληρώτρια καθηγήτρια Έρευνας στο Πανεπιστήμιο Ροκφέλερ της Νέας Υόρκης αναφέρεται και στην πιθανή επικινδυνότητα του στελέχους Mu, λέγοντας ότι «το πόσο επικίνδυνο μπορεί να αποβεί το εν λόγω στέλεχος θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες, αν μεταδίδεται εύκολα, τι μέτρα θα υπάρξουν και αν θα τηρηθούν. Πάντως, οι δύο μεταλλάξεις που έχει το Mu στην περιοχή της ακίδας, που επιτρέπει στον ιό να μπει στα κύτταρα, πιθανόν να προσφέρουν αντίσταση στα αντισώματα που παράγει το σώμα μας, Οπότε πιθανόν η Mu να αντιστέκεται περισσότερο στο ανοσοποιητικό μας σύστημα».

Τέλος, αναφορικά με το πώς πρόκειται να κινηθεί ο ιός από εδώ και πέρα προκειμένου να παρακάμψει το εμβολιαστικό τείχος που έχει ορθωθεί, η κυρία Χατζηιωάννου τονίζει ότι αυτό εξαρτάται από πολλούς παράγοντες.

«Ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες είναι τι εξουδετερωτικά αντισώματα θα αντιμετωπίσει ο ιός. Τα αντισώματα αυτά παράγονται είτε με τον εμβολιασμό είτε με τη φυσική νόσηση και έχουν ως στόχο τα ίδια μέρη στην ακίδα του ιού. Οι μεταλλάξεις που έχουν εμφανιστεί μέχρι τώρα θα συνεχίσουν να εμφανίζονται, αλλά η πορεία τους θα εξαρτηθεί από εμάς», καταλήγει.

Πηγή: iefimerida.gr