ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κέντρο Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών στο Πανόραμα υπό την αιγίδα της ΚΕΔΕ

Την έναρξη μιας νέας, καινοτόμας κοινωνικής πρωτοβουλίας «με στόχο την προσφορά ζωής», σηματοδοτεί η λειτουργία της νέας δομής αλληλεγγύης  του δήμου Πυλαίας – Χορτιάτη, του Τοπικού Κέντρου Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών που πραγματοποιήθηκε στο Πανόραμα.

Σε κλίμα συγκίνησης τελέστηκαν τα εγκαίνια του Τοπικού Κέντρου Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών και αμέσως μετά με ενδιαφέρουσες εισηγήσεις που μετέφεραν στους θεατές μηνύματα ευαισθησίας, αλληλεγγύης και ανθρωπιάς πραγματοποιήθηκε ενημερωτική εκδήλωση στο Αμφιθέατρο «Σταύρος Κουγιουμτζής» του δημαρχείου στο Πανόραμα που διοργάνωσε ο δήμος Πυλαίας-Χορτιάτη υπό την αιγίδα της ΚΕΔΕ με τη συνεργασία του Εθνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων-Προαγωγής Υγείας και του συλλόγου «Όραμα Ελπίδας».

Στον χαιρετισμό του που μεταδόθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και του Εθνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων- Προαγωγής Υγείας, δήμαρχος Αμαρουσίου, Γιώργος Πατούλης αναφέρθηκε στη σημασία και στη σπουδαιότητα της πρωτοβουλίας τονίζοντας μεταξύ άλλων: «Συνεργαζόμαστε όλοι για να συμβάλλουμε στη μεγάλη αλυσίδα αγάπης που σκοπό έχει να μεταλαμπαδεύσει το μήνυμα της αγάπης και της ελπίδας για ζωή. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει ενεργό ρόλο στην προαγωγή της Υγείας».

Θερμά συγχαρητήρια για την εξαιρετική πρωτοβουλία στον ΕΔΔΥΠΠΥ και τον πρόεδρό του Γιώργο Πατούλη, στον Σύλλογο Όραμα Ελπίδας, αλλά και σε όλους τους εθελοντές απηύθυνε ο δήμαρχος Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, εκφράζοντας παράλληλα την ικανοποίησή του διότι ο δήμος Πυλαίας-Χορτιάτη είναι  από τους πρώτους δήμους στη χώρα μας που ίδρυσε και λειτουργεί αυτή τη νέα δομή: «Προχωρήσαμε σε “μία συνεργασία με στόχο τη ζωή” έχοντας την πεποίθηση ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση μπορεί να συμβάλλει ουσιαστικά και να αποτελέσει δίαυλο ενημέρωσης ώστε να αυξηθούν οι δότες μυελού των οστών και να καλύπτεται η θεραπεία των παιδιών μας, στη χώρα μας. Δημιουργήσαμε εδώ, στο Πανόραμα, μέσω του ΚΕΠ Υγείας, σε συνεργασία με το  Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων – Προαγωγής Υγείας και με τον Σύλλογο ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ ένα χώρο υποδοχής για τους δημότες μας, ένα από τα πρώτα Τοπικά Κέντρα Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών, που λειτουργούν σήμερα στη χώρα μας . Όλοι μαζί μπορούμε να δώσουμε ένα μάθημα ανθρωπιάς και αλληλεγγύης, να προσφέρουμε ελπίδα και αισιοδοξία στους πάσχοντες συνανθρώπους μας» σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Καϊτεζίδης.

Την εκδήλωση παρουσίασε η συγγραφέας-εκπαιδευτικός, Dr Αγγελική Δεληγιάννη – Γεωργάκα και χαιρετισμό απηύθυναν επίσης ο Επιστημονικός Διευθυντής του συλλόγου «Όραμα Ελπίδας» Στέλιος Γραφάκος, ο εντεταλμένος σε θέματα Υγείας, δημοτικός σύμβουλος, Ηρακλής Τιτόπουλος και ο βουλευτής Θεσσαλονίκης, πρώην υπουργός Σταύρος Καλαφάτης. Στη συνέχεια ομιλία με θέμα «Δωρεά μυελού των οστών, ένα Δώρο ζωής» απηύθυνε η Διευθύντρια του ΕΣΥ, Αιματολογική Κλινική Μονάδα Μεταμόσχευσης Γ. Παπανικολάου, MD,PhD,  Ιωάννα Σακελλάρη. Ακολούθησε η «Παρουσίαση του Κέντρου Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών» από την Συντονίστρια Προγράμματος Υγιείς Πόλεις στον Δήμο Πυλαίας-Χορτιάτη, Κοινωνική Λειτουργό, Ειρήνη Καρανικόλα, ενώ στον διάλογο συνεισέφεραν και οι κυρίες Μαρία Γκανίδου, Διευθύντρια ΕΣΥ Αιμοδοσίας Γ.Ν.Θ Γ. Παπανικολάου» και Δήμητρα Ζαχαρούδη από το Γραφείο Συντονισμού Μεταμοσχεύσεων Β. Ελλάδος Π.Γ.Ν.Θ. ΑΧΕΠΑ.

Ιδιαίτερη αίσθηση και μεγάλη συγκίνηση προκάλεσαν οι ομιλίες των μελών του Πανελλήνιου Συλλόγου Μεταμοσχευμένων Μυελού Οστών που μετέφεραν στο κοινό τις βιωματικές εμπειρίες τους από τη μεταμόσχευση, ενώ σε παρέμβαση του ο γνωστός τηλεπαρουσιαστής Γιώργος Μαυρίδης εξήρε την πρωτοβουλία, δήλωσε ο ίδιος Εθελοντής Δότης Μυελού των Οστών και ζήτησε από τους θεατές, αλλά και από τους ανθρώπους του θεάματος να μιμηθούν το παράδειγμά του.

Να σημειωθεί ότι η εν λόγω δομή, που στεγάζεται στο ΚΕΠ Υγείας Πυλαίας-Χορτιάτη στο Πανόραμα (οδός Σχολείου 2Α) και στελεχώνεται από κοινωνική λειτουργό και νοσηλεύτριες, αποτελεί το πρώτο από τα 14 συνολικά Συνεργαζόμενα Τοπικά Κέντρα Ενημέρωσης και Εγγραφής Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών που θα δημιουργηθούν πανελλαδικά, με σκοπό να ενισχύσουν την προσπάθεια που κάνει ο Σύλλογος «Όραμα  Ελπίδας» μέσα από ένα μεγάλο δίκτυο συνεργαζόμενων κέντρων σε όλη την επικράτεια.

Πρόκειται για πιλοτικό πρόγραμμα που υλοποιείται από το Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων – Προαγωγής Υγείας (ΕΔΔΥΠΠΥ), σε συνεργασία με τον Σύλλογο «Όραμα Ελπίδας» και την ΚΕΔΕ και προοδευτικά θα επεκταθεί σε όλη τη χώρα.