ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κινδυνεύουν ή όχι οι συντάξεις; Οι νέες καθησυχαστικές δηλώσεις από την κυβέρνηση και η αλήθεια για τα Ταμεία

Κληθείς να σχολιάσει τις χθεσινές δηλώσεις του γενικού γραμματέα Κοινωνικών Ασφαλίσεων Γ.Ρωμανιά πως θα υπάρξει πρόβλημα με τις συντάξεις από τον Μάρτιο, ο υπουργός Εργασίας είπε στο Mega, ότι «μεγεθύνθηκε μια αναφορά, η οποία δεν φάνηκε να έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα», παραπέμποντας στις σχετικές δηλώσεις του Δ.Στρατούλη.

Η ανησυχία για τις συντάξεις ξεκίνησε όταν ο κ.Ρωμανιάς είπε ότι μπορεί να προκύψει θέμα με την καταβολή των συντάξεων σε δύο μήνες. Ακολούθησε παρέμβαση του αναπληρωτή υπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης, Δημήτρη Στρατούλη, ο οποίος διαβεβαίωσε ότι η νέα κυβέρνηση και το υπουργείο των Κοινωνικών Ασφαλίσεων «έχει διασφαλίσει μέχρι το τελευταίο ευρώ της σύνταξης του κάθε συνταξιούχου. Όχι μόνο για το Γενάρη και τον Φλεβάρη, και για τον Μάρτη και για τον Απρίλη και για τον Δεκέμβρη και για τις επόμενες χρονιές».

Σήμερα πάντως ο ο γ.γ. Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Γιώργος Ρωμανιάς δήλωνε ξεκάθαρα ότι δεν υπάρχει περίπτωση να μην καταβληθούν οι συντάξεις.

Σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας στα Ταμεία

Οι δηλώσεις Ρωμανιά,  μπορεί να τρομοκράτησαν τους συνταξιούχους ωστόσο είναι γνωστό στους πάντες ότι ότι τα ασφαλιστικά ταμεία αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας και ότι σχεδόν κάθε μήνα προχωρούν σε μια σειρά από… αλχημείες (εσωτερικό δανεισμό, μετατροπή ομολόγων σε repos ή το αντίστροφο), για να βρουν τα κεφάλαια που απαιτούνται για την καταβολή των συντάξεων.

Ας σημειωθεί ότι απαιτούνται κάθε μήνα, όπως αναφέρει το "Dikaiologitika.gr",  περίπου 2,3 δισ. ευρώ για να καταβληθούν οι συντάξεις, κύριες και επικουρικές, σε περισσότερους από 2,6 εκατ. συνταξιούχους. Επίσης, για να διατηρηθούν οι επικουρικές συντάξεις στα ίδια επίπεδα χρειάζεται η νέα ηγεσία του υπουργείου Εργασίας να βρει 360 εκατ. ευρώ.

Εάν μάλιστα, τηρηθεί η προεκλογική εξαγγελία για επαναφορά της 13ης σύνταξης (δώρο Χριστουγέννων) στους συνταξιούχους που λαμβάνουν συντάξεις έως 700 ευρώ, προκύπτει επιπλέον κόστος περίπου 570 εκατ. ευρώ.