ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κορωνοϊος – γρίπη: Μεγάλες ουρές στα φαρμακεία για test και αντιικά φάρμακα – Πότε θα κορυφωθεί η έξαρση

Μεγάλες ουρές παρατηρούνται, τις τελευταίες στα φαρμακεία. Ιδιαίτερα τις μέρες των εφημεριών, οι ουρές είναι τόσο μεγάλες, που σχεδόν εξαφανίζονται  τα test covid -γρίπης και τα αντιικά φάρμακα.

Όπως είπαν οι φαρμακοποιοί στην ΕΡΤ, η ζήτηση στα διαγνωστικά τεστ έχει δεκαπλασιαστεί, όπως αναφέρουν φαρμακοποιοί ενώ σημειώνουν ότι υπάρχουν ελλείψεις και σε παιδιατρικά φάρμακα και αντιβιώσεις.

Η κίνηση είναι ιδιαίτερα αυξημένη, θυμίζοντας τις εποχές πανδημίας και τα τηλέφωνα στα φαρμακεία χτυπούν ασταμάτητα από πολίτες με συμπτώματα που ζητούν συμβουλές.
Πάνω από 1.500 είναι οι ασθενείς που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία της χώρας με κορωνοϊό.

Τέλος Ιανουαρίου η κορύφωση της έξαρσης
Έως το τέλος Ιανουαρίου αναμένεται η κορύφωση της έξαρσης του κορωνοϊού που ξεκίνησε στα μέσα Νοεμβρίου. Όπως εκτιμά ο Γκίκας Μαγιορκίνης, επίκουρος καθηγητής υγιεινής και επιδημιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) η άνοδος των κρουσμάτων Covid-19 δεν φαίνεται ότι θα πιέσει σημαντικά το σύστημα υγείας.

Ο ρόλος της υποπαραλλαγής JN.1
Σύμφωνα με τον κ. Μαγιορκίνη, η υπο-παραλλαγή JN.1 της ΒΑ.2.86, 12 που έχει αναγνωριστεί από τον ΠΟΥ ως υπο-παραλλαγή επιδημιολογικού ενδιαφέροντος, εξαιτίας της μεγάλης μεταδοτικότητάς της, παίζει ρόλο στην αύξηση των κρουσμάτων. Στην Ελλάδα έχουν ανιχνευθεί 102 κρούσματα.

Επίσης, οι αυξημένες συναναστροφές λόγω των εορτών, η μη τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας, συνέβαλλαν στη μεγάλη διασπορά του ιού στην κοινότητα.

«Το εμβόλιο covid είναι εποχικό, όπως της γρίπης»
Η υπενθύμιση των μέτρων προστασίας είναι σημαντική στην παρούσα φάση, ωστόσο ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στον εμβολιασμό, τονίζει ο καθηγητής. Όπως τονίζει, πρέπει οι πολίτες να κατανοήσουν ότι δεν υπάρχει υποκατάστατο του εμβολιασμού. «Δεν μετράμε πλέον δόσεις εμβολίου. Το εμβόλιο covid είναι εποχικό εμβόλιο, όπως της γρίπης» αναφέρει.