ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κορωνοϊός: Όλο το χρονικό των κρουσμάτων στην Ελλάδα

Αυξάνονται τα κρούσματα του κορωνοϊού στην Ελλάδα, όπως προκύπτει από την επίσημη ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας.
Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις που κάνει τόσο  ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας  όσο και το υπουργείο Υγείας τα κρούσματα στην χώρα μας έχουν φτάσει τα 45.

Πρόκειται για 11 άτομα που ανήκαν στο γκρουπ που πήγε στους Αγίους Τόπους και στο οποίο έχουν βρεθεί ακόμα 21 κρούσματα. Οι άλλοι τρεις ασθενείς, ανήκουν στον περίγυρο αυτών των 11 και κόλλησαν αφού ήρθαν σε επαφή μαζί τους.

Οπως ανακοινώθηκε για 2 εβδομάδες τα έκτακτα μέτρα σε Αχαία, Ηλεία και Ζάκυνθο θα παραταθούν. Επίσης ακυρώνονται όλες οι οργανωμένες εκδρομές από και προς τις πληττόμενες περιοχές της Πελοποννήσου. Επίσης όλες οι εκδρομές του εξωτερικού ακυρώνονται και πέρα από τις 13 Μαρτίου που ίσχυε μέχρι τώρα.

Τσιόδρας : Μπορεί να νοσήσει το 5% ή και το 15% του πληθυσμού – 31 τα κρούσμα στην χώρα
Την έξαρση του κορωνοϊού τις επόμενες εβδομάδες αναμένουν οι ελληνικές αρχές, καθώς σύμφωνα με τον Σωτήρη Τσιόδρα περιμένουμε αύξηση στην πατρίδα μας και σε ολόκληρο τον κόσμο.

Ο κ. Τσιόδρας εξήγησε ότι είναι υψηλός ο κίνδυνος έξαρσης της επιδημίας, ιδίως μέσω των ταξιδιωτών. Μίλησε για υποδιάγνωση του ιού λέγοντας ότι ο αριθμός διασποράς του είναι πολύ υψηλός, κάτι το οποίο θα συνεχιστεί.

«Ο εργαστηριακός έλεγχος, όσο αυξάνουν τα περαστικά, θα πραγματοποιείται μόνο στα περιστατικά που εμφανίζουν σοβαρή συμπτωματολογία και όχι ήπια», γνωστοποίησε ο κ. Τσιόδρας. Ο ίδιος τόνισε ότι ο αριθμός των χωρών με κρούσματα είναι ήδη μεγάλος και θα συνεχίσει να αυξάνεται. Ήδη 80 χώρες καταγράφουν συνολικά 96.000 κρούσματα, αλλά «ο αριθμός αυτός μπορεί να είναι δεκάδες ή και εκατοντάδες φορές μεγαλύτερος».

Τα κρούσματα του κορωνοιού στην χώρα μας εμφανίστηκαν στις 27 Φεβρουαρίου με το πρώτο κρούσμα να εντοπίζεται στην Θεσσαλονίκη ενώ το ξέσπασμα του του φονικού ιού ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2019 από την πόλη Ουχάν στην Κίνα.

Το χρονικό των κρουσμάτων του κορωνοϊού στην Ελλάδα
26 Φεβρουαρίου 2020: Καταγράφεται το πρώτο κρούσμα κορωνοϊού στην Ελλάδα. Πρόκειται για 38χρονη από τη Θεσσαλονίκη.

27 Φεβρουαρίου 2020: Ο γιος της 38χρονης από τη Θεσσαλονίκη, ηλικίας 9 ετών, είναι το δεύτερο κρούσμα κορωνοϊού στην Ελλάδα.

27 Φεβρουαρίου 2020: Τρίτο επιβεβαιωμένο κρούσμα στην Ελλάδα, και πρώτο στην Αθήνα. Πρόκειται για 40χρονη τραπεζικό υπάλληλο, η οποία είχε ταξιδέψει στη Βόρεια Ιταλία.

28 Φεβρουαρίου 2020: Επιβεβαιώνεται το τέταρτο κρούσμα κορωνοϊού στην Ελλάδα (και δεύτερο στην Αθήνα). Πρόκειται για 36χρονη γυναίκα που νοσηλεύεται σε καραντίνα στο «Αττικόν».

29 Φεβρουαρίου 2020: Πέμπτο επιβεβαιωμένο κρούσμα κορωνοϊού στην Ελλάδα και (τρίτο στη Θεσσαλονίκη). Γυναίκα εκπαιδευτικός, φίλη της 38χρονης.

29 Φεβρουαρίου 2020: Έκτο επιβεβαιωμένο κρούσμα κορωνοϊού στην Ελλάδα (και τρίτο στην Αθήνα). Επέστρεψε από ταξίδι στη Βόρεια Ιταλία.

29 Φεβρουαρίου 2020: Άνδρας, στενή επαφή (σύμφωνα με πληροφορίες συνάδερφος) της 40χρονης τραπεζικού στην Αθήνα είναι το έβδομο επιβεβαιωμένο κρούσμα κορωνοϊού στην Ελλάδα (και τέταρτο στην Αθήνα).

4 Μαρτίου 2020: Καταγράφεται το όγδοο επιβεβαιωμένο κρούσμα κορωνοϊού στην Ελλάδα. Πρόκειται για στενή επαφή (σύζυγος) του πέμπτου επιβεβαιωμένου κρούσματος. O φορέας εντοπίστηκε στη Θεσσαλονίκη.

4 Μαρτίου 2020: Καταγράφεται το ένατο επιβεβαιωμένο κρούσμα κορωνοϊού στην Ελλάδα. Είναι ο 66χρονος από την Ηλεία, που μπαίνει σε καραντίνα στο νοσοκομείο του Ρίου στην Πάτρα.

4 Μαρτίου 2020: Η σύζυγός του 66χρονου από την Ηλεία είναι το δέκατο επιβεβαιωμένο κρούσμα κορωνοϊού

5 Μαρτίου 2020: Εκτοξεύεται ο αριθμός των κρουσμάτων κορωνοϊού στην Ελλάδα. Ανακοινώνονται 21 νέα κρούσματα (συνολικά 31 κρούσματα), με τον κ. Τσιόδρα να ξεκαθαρίζει ότι «τις επόμενες εβδομάδες αναμένουμε σημαντική αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων κορωνοϊού στην Ελλάδα».

6 Μαρτίου 2020:  Στους 45 ανέβηκε ο αριθμός των νέων κρουσμάτων στη χώρα μας καθώς άλλοι 14 βρέθηκαν θετικοί στον ιό από αυτούς που ελέγχθηκαν και ήταν στο ταξιδιωτικό γκρουπ που επέστρεψε από το Ισραήλ. Από αυτούς 3 νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση.