ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κορωνοϊός: Σύσταση για εμβολιασμό παιδιών από 6 μηνών έως 4 ετών

Να εμβολιαστούν κατά του κορωνοϊού, παιδιά από 6 μηνών έως 4 ετών με υποκείμενα νοσήματα, συνέστησε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, κατά την έκτακτη ενημέρωση για την πανδημία. Όπως διευκρινίστηκε κατά την ενημέρωση, δεν θα έρθουν στη χώρα μας νέα εμβόλια.

Η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών τόνισε πως τα εμβόλια χορηγούνται σε χρονικό διάστημα τουλάχιστον τριών μηνών μετά τη νόσηση ή τον βασικό εμβολιασμό και στοχεύουν στην ενίσχυση της ανοσίας για την πρόληψη σοβαρής νόσου και των θανάτων.

Ανέφερε ότι ο έγκαιρος εμβολιασμός με την ενισχυτική δόση είναι σημαντικότερος από τον τύπο εμβολίου που θα χορηγηθεί. Τα επικαιροποιημένα εμβόλια μπορούν να αντιμετωπίσουν μεταλλάξεις που δεν έχουν ακόμη εμφανιστεί, σύμφωνα με τελευταίες επιστημονικές μελέτες.

Η κυρία Θεοδωρίδου σημείωσε, ότι οι νέες παραλλαγές του ιού αποτελούν ένα τμήμα της μετάλλαξης Όμικρον. Επιβάλλεται μεν στενή επιτήρηση, αλλά δεν είναι οι παραλλαγές αυτές προς το παρόν αιτία να αναβαθμιστεί η σημασία τους από υποπαραλλαγές ενδιαφέροντος σε παράλλαγες ιδιαίτερης μέριμνας.

Η κ. Θεοδωρίδου είπε ότι η Εθνική Επιτροπή έχει γνωμοδοτήσει υπέρ της αναμνηστικής δόσης στα παιδιά 5-11 ετών, που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου, 3 μήνες μετά τον εμβολιασμό τους. Επίσης, συστήνει τον εμβολιασμό σε παιδιά από 6 μηνών έως 4 ετών, ειδικά αν έχουν υποκείμενα νοσήματα ή ανοσοκαταστολή.

Ο κ. Θεμιστοκλέους είπε ότι «παραλάβαμε τα εμβόλια για τα παιδιά 6 μηνών έως 4 ετών», σημειώνοντας ότι η διάθεση τους θα αρχίσει προσεχώς και η ακριβής ημερομηνία θα ανακοινωθεί το επόμενο διάστημα.