ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κορωνοϊός: Τι γίνεται με την κολχικίνη και τη χλωροκίνη

Εκτενείς αναφορές έκανε ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας σε δύο φάρμακα που τις τελευταίες ημέρες έχουν ακουστεί πολύ και δυνητικά θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση του κορωνοϊού.

Η κολχικίνη
Το πρώτο φάρμακο, είναι η κολχικίνη: Πιο συγκεκριμένα, μία ομάδα Ελλήνων γιατρών και λοιμωξιολόγων ερευνά την επίδραση της συγκεκριμένης ουσίας σε ασθενείς κορωνοϊού, με τις μέχρι στιγμής ενδείξεις να είναι ενθαρρυντικά. Η κολχικίνη χρησιμοποιείται ανάμεσα σε άλλα και για καρδιακά νοσήματα. Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Τσιόδρας τόνισε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης ότι «ο κορωνοϊός φαίνεται πως είναι καρδιοτοξικός. Η παρουσία γρίπης και μόνο εξαπλασίαζε τον κίνδυνο εμφράγματος. Δεν είναι γνωστό με ποιον μηχανισμό το κάνει, ομάδα καθηγητών έχει κάνει εισήγηση για την κολχικίνη, θα το δώσουμε και ελπίζουμε να προστατέψει τους νοσούντες. Οι έγκυες δεν φαίνεται να έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο».

Η χλωροκίνη
Επίσης αναφορά έγινε και στη χλωροκίνη, ένα φάρμακο που και αυτό δυνητικά μπορεί να χρησιμοποιηθεί ενάντια στον κορωνοϊό. Υπενθυμίζεται ότι έχει ήδη ξεκινήσει η παραγωγή του φαρμάκου στη χώρα μας. Ο κ. Τσιόδρας υπογράμμισε πως το εν λόγω φάρμακο «δίνεται με ειδικά κριτήρια με αυστηρή ιατρική παρακολούθηση. Δημιουργείται η πλατφόρμα για να δημιουργηθεί και για την κοινότητα». Λαμβάνοντας τον λόγο, ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης διευκρίνισε πως «η χλωροκίνη υπάρχει στην αγορά, υπάρχει απόθεμα και δίνεται με ειδική ιατρική συνταγή».