ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κυβερνητικός εκπρόσωπος Κύπρου: Είναι πιθανό η Τουρκία να υπέκλεψε μελέτες για το τεμάχιο 8 της κυπριακής ΑΟΖ

Έχουμε πληροφορίες ότι η Τουρκία έχει υποκλέψει στοιχεία για το τεμάχιο 8 της κυπριακής ΑΟΖ είπε, μιλώντας στην ΕΡΤ, ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Κυριάκος Κούσιος.

Συγκεκριμένα, ο κ. Κούσιος σημείωσε ότι ο τρόπος με τον οποίο κινήθηκε η Τουρκία συγκλίνει προς την κατεύθυνση της εξαγωγής του συμπεράσματος ότι διέθετε μελέτες με στοιχεία για το συγκεκριμένο τεμάχιο. Διευκρίνισε, όμως, ότι δεν υπάρχει ούτε υπόνοια ούτε ανησυχία ότι ΕΝΙ και TOTAL έδωσαν στοιχεία στους Τούρκους. Σημειώνεται ότι το θέμα αποκάλυψε με χθεσινό της δημοσίευμα η κυπριακή εφημερίδα «Φιλελεύθερος».

Παράλληλα, ο Κυριάκος Κούσιος σημείωσε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν επιχειρεί ούτε να απομονώσει ούτε να προκαλέσει την Τουρκία. Αναφερόμενος στην στην υπογραφή East Med αλλά και του East Med Gas Forum τόνισε ότι οι συνεργασίες είναι ανοικτές προς την Τουρκία αλλά και οποιαδήποτε άλλη χώρα επιθυμεί να συμμετέχει σε αυτές. «Προσπαθούμε να πείσουμε την Τουρκία ότι πρέπει να τερματίσει τις παράνομες ενέργειες».

Σχολιάζοντας τη στάση των ΗΠΑ, ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης σημείωσε ότι η Λευκωσία είναι ικανοποιημένη από την πολιτική των ΗΠΑ ενώ υπογράμμισε ότι εντός ΕΕ «υπάρχει διστακτικότητα και αναποφασιστικότητα στην υλοποίηση αποφάσεων του Συμβουλίου Υπουργών και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου».

Αναφορικά με το ζήτημα της Λιβύης, ο Κυβερνητικός ανέφερε ότι η Ευρώπη ήταν απούσα στα μεγάλα ζητήματα που αφορούσαν τη Λιβύη κάτι που πρέπει τώρα να αλλάξει.