ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Λαός και Κολωνάκι «σκοτώνουν» όσο όσο τα ακίνητα. Οι αγγελίες του τριχίλιαρου!

polite

Ούτε μία περιοχή της Ελλάδας δεν γλίτωσε από την κατάρρευση της κτηματαγοράς και τη δραματική πτώση των τιμών. Οπως λένε χαριτολογώντας κτηματομεσίτες που δραστηριοποιούνται σε ακριβές συνοικίες, «το Κολωνάκι έγινε μέσα σε λίγα χρόνια… Κολωνός και η Εκάλη… Νίκαια».

Σύμφωνα με το Έθνος της Κυριακής, γενική ισοπέδωση στο real estate παρατηρείται τα τελευταία χρόνια, καθώς η μεγάλη βουτιά στις τιμές των πολυτελών σπιτιών έκλεισε το χάσμα με τις μεσοαστικές συνοικίες. Σύμφωνα με τις αγγελίες για πωλήσεις νεόδμητων αλλά και πολυτελών σπιτιών, κάποιες γειτονιές της Αθήνας όπως το Χαλάνδρι, το Μαρούσι, η Κηφισιά, τα Βριλήσσια, το Ελληνικό συναγωνίζονται σε τιμές τις άλλοτε απλησίαστες βόρειες περιοχές της Αττικής. Ο λόγος φυσικά είναι το μαζικό ξεπούλημα όσο όσο των ακριβών μεζονετών και μονοκατοικιών σε Εκάλη, Καστρί, Διόνυσο, Πεντέλη, Βουλιαγμένη.

Μεγάλες εκπτώσεις στις τιμές παρατηρούνται και σε άλλες προβεβλημένες περιοχές της Ελλάδας, όπως η Αράχοβα, η Σαντορίνη, η Μύκονος, όπου έχουν βγει στο σφυρί χιλιάδες σπίτια.

Πάντως, σύμφωνα με το δημοσίευμα, όπως επισημαίνουν ειδικοί της αγοράς, η έκρηξη του τουρισμού στη Μύκονο οδήγησε τους ιδιοκτήτες ακινήτων να «τσιμπήσουν» φέτος τις τιμές, καθώς ελπίζουν ότι Ρώσοι, Άραβες και άλλοι ξένοι επενδυτές θα αγοράσουν τις εκατοντάδες πολυτελείς βίλες που έχουν κρεμάσει πωλητήρια. Το κύριο χαρακτηριστικό της ελληνικής κτηματαγοράς είναι ότι οι Έλληνες έχουν χάσει τον μισό πλούτο που επένδυσαν στα ακίνητα. Αν και η αντικειμενική αξία της περιουσίας τους υπολογίζεται στο 1 τρισ. ευρώ, η εμπορική δεν ξεπερνά τα 600 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, τα τελευταία χρόνια καταγράφεται μείωση 50% στις τιμές των διαμερισμάτων, ενώ σε πολλές περιοχές η πτώση φτάνει το 70%. Αλλά εκεί που δεν υπάρχει προηγούμενο είναι στην αγορά πολυτελών κατοικιών. Τα ακριβά σπίτια σε βόρεια και νότια προάστια έχουν βγει στο σφυρί. Οι τιμές τους έχουν κατρακυλήσει από το 2008 ακόμη και πάνω από 50% ενώ όσο πιο μεγάλο είναι το ακίνητο τόσο μεγαλύτερη και η έκπτωση.

Ειδικότερα, τα παραδείγματα είναι πολλά για πωλήσεις σε τιμή ευκαιρίας από γνωστούς και άγνωστους ιδιοκτήτες.

*Στη Μύκονο, νεόδμητη μεζονέτα 300 τ.μ δίνεται 1,2 εκατ ευρώ ενώ συγκρότημα μεζονετών, συνολικής επιφάνειας 1.000 τμ πωλείται από 3,5 εκατ 2 εκατ ευρώ.

*Το σπίτι του Ντέιβιντ Γκίλμορ των Pink Floyd στη Ρόδο, μια βίλα 575 τμ σε οικόπεδο 10 στρεμμάτων με 9 δωμάτια και μεγάλη πισίνα δίνεται σήμερα κάτω από 1 εκατ ευρώ δηλαδή λιγότερο από 2000 ευρώ/τμ

*Στο Λαγονήσι πωλήθηκε βίλα σε οικόπεδο 6 στρεμμάτων με απίστευτη θέα μόλις 5 εκατ. ευρώ ενώ αρχικά ο ιδιοκτήτης ζητούσε 12 εκατ. ευρώ

*Στη Βουλιαγμένη νεόδμητη μεζονέτα 840 τμ πωλήθηκε μόλις 5 εκατ όταν παλιότερα θα ξεπερνούσε τα 10 εκατ. ευρώ

*Μονοκατοικία 500 τμ στον Διόνυσο σε οικόπεδο 800 τμ πωλείται κάτω από 1 εκατ ευρώ

*Στο καλύτερο σημείο της Εκάλης πωλείται μεζονέτα τεσσάρων επιπέδων από γνωστή οικογένεια καλλιτεχνών. Το σπίτι,4 επιπέδων με κήπο πωλείται 850.000 ευρώ ενώ η αρχική του αξία ήταν 1,9 εκατ. ευρώ

*Στη Μύκονο μονοκατοικία 600 τμ μόλις 7 ετών σε οικόπεδο 4 στρεμμάτων δίνεται 2,5 εκατ ευρώ όταν το 2008 κόστιζε 3,5 εκατ ευρώ

*Η Ρούλα Κορομηλά πούλησε βίλα 400 τμ αντί 2,5 εκατ΄ευρώ ενώ άλλη βίλα 600 τμ της Αλίκης Λιβανίου δόθηκε 2,6 εκατ. ευρώ αν και σε άλλες εποχές το σπίτι αυτό κόστιζε πάνω από 3,5 εκατ. ευρώ.

*Εντυπωσιακή η αγγελία για πώληση μεζονέτας 400 τμ στην Εκάλη μόλις 450.000 ευρώ επειδή είναι 17 ετών

*Χαρακτηριστική είναι και η περίπτωση της βίλας του Λάκη Γαβαλά στη Μύκονο η οποία επιχειρήθηκε να πουληθεί πριν από μερικά χρόνια αντί 8 εκατ ευρώ και τελικά βγήκε στο σφυρί για μόλις 800.000 ευρώ

Οι αγγελίες του τριχίλιαρου

Η κρίση δεν έχει χτυπήσει μόνο τα ακριβά ακίνητα. Τα φτηνά ακίνητα έγιναν ακόμη πιο φτηνά σε δεκάδες περιοχές της Ελλάδας, κυρίως της Αττικής. Οι αγγελίες για πωλήσεις κατοικιών από 3.000 έως 10.000 ευρώ έχουν πληθύνει τους τελευταίους μήνες. Οι αγγελίες του τριχίλιαρου δηλαδή πωλητήρια με τιμές όσο ένα παλιό αυτοκίνητο ή ένα μοτοποδήλατο ε΄χουν αυξηθεί.

Κυρίως στις «γκετοποιημένες» περιοχές του κέντρου για παλαιά διαμερίσματα 40 ετών και πάνω. Όμως και στα νεόδμητα διαμερίσματα των φτωχών συνοικιών της Αθήνας δεν είναι καλύτερη η κατάσταση.

Συγκεκριμένα, σε περιοχές όπως το ίλιον, η Ελευσίνα, η Νίκαια, ο Κορυδαλλός υπάρχουν εργολάβοι που πουλούν στο κόστος κατασκευής, δηλαδή ακόμη και κάτω από 1000 ευρώ/τμ για σπίτια που χτίστηκαν το 2008-2010 αλλά έμειναν στα αζήτητα. Για παράδειγμα:

*Νεόδμητο 84 τμ στον Ασπρόπυργο πωλείται 70.000 ευρώ

*Αποθήκη 50 τμ στην οδό Αλκαμένους και Αγίου Μελετίου έχει αρχική τιμή 5.000 ευρώ, δίνεται 3.500 ευρώ και η προσφορά που έγινε είναι 2.800 ευρώ

*Στην Κυψέλη ημιυπόγεια γκαρσονιέρα 20 τμ με αυλή έχει αρχική τιμή 3.000 ευρώ

*Γκαρσονιέρα 7ου ορόφου 12 τμ στην πλατεία Αττικής πωλείται μόλις 7.500 ευρώ

*Έκπτωση 10.000 ευρώ έγινε σε στούντιο 5ου ορόφου 15 τμ στους Αμπελοκήπους κατασκευής 1977 και πωλείται 10.000 ευρώ

*Στο Παγκράτι 7500 ευρώ πωλείται διαμέρισμα 50 τμ το οποίο πριν από 6 χρόνια είχε τιμή 75.000 ευρώ

Ισχυρό πήγμα έχει δεχτεί και η χειμερινή κατοικία και κυρίως περιοχές όπως η Αράχοβα. Ειδικότερα, σε σχέση με τα υψηλά του 2008, σήμερα στην Αράχοβα, στον Άγιο Αθανάσιο, στο Καρπενήσι και στα Τρίκαλα Κορινθίας οι αξίες καταγράφονται συνολικά μειωμένες κατά 50% κατά μέσο όρο. Πολλοί επώνυμοι κι όχι μόνο πουλούν σαλέ σε τιμές κάτω από 1400 ευρώ/τμ, όταν προ κρίσης είχαν διπλάσια αξία.