ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Λεφτά υπάρχουν! «Επιστρέφουμε 103 εκατ. ευρώ στο δημόσιο» λένε τώρα οι κατηγορούμενοι της Energa, ευελπιστώντας σε ευνοϊκή ποινική μεταχείριση.

Με έγγραφα, που κατάθεσαν οι εκπρόσωποι των δύο εταιρειών, δήλωσαν στο δικαστήριο πρόθεση να επιστρέψουν στο Δημόσιο ποσό 103 εκατομμυρίων ευρώ , χρήματα που βρίσκονται σε εταιρικούς λογαριασμούς και τελούν σε καθεστώς δέσμευσης από τον Φεβρουάριο του 2012, με απόφαση της Αρχής για το Ξέπλυμα Χρήματος.

Αντίστοιχες δηλώσεις έχουν υποβληθεί από τους κατηγορούμενους και προς το Συμβούλιο Εφετών, με στόχο να ενταχθούν στις διατάξεις του νόμου που ψηφίστηκε λίγο πριν από τα Χριστούγεννα και επιφυλάσσει ευνοϊκή ποινική μεταχείριση σε όλους όσοι επιστρέφουν στο Δημόσιο ποσά για τα οποία κατηγορούνται.

Με τις δηλώσεις, οι εμπλεκόμενες εταιρείες τονίζουν ότι συναινούν στην οριστική απόδοση των απαιτήσεων του ελληνικού Δημοσίου και των δήμων που αφορούν το λεγόμενο «χαράτσι», τον ειδικό φόρο κατανάλωσης προς το τελωνείο και δημοτικά τέλη.

Τα 103 εκατομμύρια, που επιστρέφονται, αναμένεται να διατεθούν ως εξής:
Πενήντα δύο εκατομμύρια προς το Δημόσιο, 29 εκατομμύρια προς τους δήμους και το υπόλοιπο ποσό έναντι οφειλών προς τους φορείς ΛΑΓΗΕ και ΑΔΜΗΕ.
Η πλευρά των κατηγορουμένων αμφισβητεί το ποσό της ζημίας που αναφέρεται στο βούλευμα για την υπόθεση, η οποία προσδιορίζεται σε ποσό 257 εκατομμυρίων ευρώ και υποστηρίζει πως το θέμα είναι αντικείμενο αστικής διαφοράς ως αμφισβητούμενης οφειλής μεταξύ ΑΔΜΗΕ και εταιρειών, θέμα για το οποίο έχουν προσφύγει ήδη στα αστικά δικαστήρια.

Η δίκη διεκόπη, καθώς πρέπει να αποσαφηνιστεί από το Δικαστήριο το θέμα της αρμοδιότητας κρίσης στην αίτηση περί επιστροφής χρημάτων, αν, δηλαδή, πρέπει να αποφανθεί το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων ή το Συμβούλιο Εφετών.

Επιπλέον πρέπει να διευκρινιστεί σε ποιον λογαριασμό του Δημοσίου θα πρέπει να κατατεθούν τα επίμαχα χρήματα, καθώς δεν έχει εκδοθεί ακόμη υπουργική απόφαση που να υποδεικνύει συγκεκριμένο λογαριασμό.

Υπενθυμίζεται ότι οι 19 κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν, ανά περίπτωση, κατηγορίες για υπεξαίρεση σε βαθμό κακουργήματος, με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου, λαθρεμπορία σε βαθμό κακουργήματος και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

Πηγή: ΑΜΠΕ