ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Λέκκας: Τα 5,8 Ρίχτερ ήταν ο κύριος σεισμός! Οι μετασεισμοί ίσως φτάσουν τα 5,1 -5,2 Ρίχτερ

Κατά πάσα πιθανότητα ο σεισμός των 5,8 Ρίχτερ, που σημειώθηκε χθες το πρωί στην Κρήτη,  ήταν ο κύριος, αλλά η μετασεισμική ακολουθία που αναμένεται θα ξεπεράσει τα 5 Ρίχτερ εκτίμησε ο καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών και Πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικής Προστασίας Ευθύμιος Λέκκας.

Συγκεκριμένα, μιλώντας στο Mega είπε πως «θα ακολουθήσουν μετασεισμοί οι οποίοι μπορεί να υπερβούν και τους 5 βαθμούς, να φτάσουν το 5,1 -5,2 Ρίχτερ», συμφωνώντας με την εκτίμηση του σεισμολόγου Γεράσιμου Παπαδόπουλου.

Μάλιστα, έκανε λόγο μάλιστα για κοινή εκτίμηση όλων των Ελλήνων επιστημόνων σχετικά με το μέγεθος των μετασεισμών που θα ακολουθήσουν.

Ο καθηγητής προέτρεψε τον κόσμο να μην πλησιάζει τα σπίτια, ενώ όπως αποκάλυψε, ενόσω ήταν με τον υπουργό Πολιτικής Προστασίας, Χρήστο Στυλιανίδη, κατέρρευσαν δύο κτίρια μπροστά τους.

«Κυρίαρχο στην περιοχή είναι οι μετασεισμοί, οι οποίοι μπροστά στα μάτια μας γκρέμιζαν σπίτια τα οποία είχαν υποστεί κάποιες βλάβες. Οι μετασεισμοί αυτοί κάνουν την κατάσταση αρκετά επικίνδυνη για τους κατοίκους όταν κυκλοφορούν στο κέντρο της πόλης και στα χωριά που υπέστησαν βλάβες» τόνισε ο Ευθύμιος Λέκκας μιλώντας στον ΑΝΤ1.

Όπως είπε, αμέσως μετά τον σεισμό συνεδρίασε η Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου. «Καταλήξαμε ότι ο σεισμός των 5,8 ή 6 Ρίχτερ ήταν ο κύριος σεισμός. Ποτέ δεν μπορεί να είμαστε σίγουροι αλλά κατά πάσα πιθανότητα ήταν ο κύριος σεισμός. Από εδώ και πέρα μπαίνουμε σε μια μετασεισμική ακολουθία» κατέληξε.