ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Λέκκας: Θα συνεχιστεί τις επόμενες εβδομάδες η σεισμική δραστηριότητα στην Κρήτη – πρόκειται σίγουρα για μετασεισμούς

Στα απανωτά «χτυπήματα» του εγκέλαδου στην Κρήτη, τα οποία είναι «σίγουρα μετασεισμοί», αναφέρθηκε ο Πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), Ευθύμιος Λέκκας, μιλώντας στο Mega.

Ο κ. Λεκκας είπε ότι «από τις 2 Μαΐου, οπότε και εκδηλώθηκε ένας μεγάλος σεισμός της τάξης των 6,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, έχουμε μια πληθώρα σεισμών που εκδηλώνονται στο ίδιο σεισμογόνο χώρο», τονίζοντας ότι «πρόκειται σίγουρα για μετασεισμούς».

«Η σεισμική αυτή δραστηριότητα θα διαρκέσει και για τις επόμενες εβδομάδες, χωρίς όμως την ίδια ένταση και την ίδια συχνότητα» εξήγησε ο καθηγητής ενώ σχολιάζοντας τα σενάρια Τούρκου σεισμολόγου περί μεγάλου σεισμού στην Κρήτη που θα επηρεάσει και την Τουρκία, ο κ. Λέκκας υποστήριξε πως το ρήγμα της Κωνσταντινούπολης δεν εντάσσεται στο ίδιο γεωδυναμικό πλαίσιο και είναι μια εντελώς διαφορετική κατάσταση.

Τέλος, μίλησε για την περίπτωση ενός μεγάλου σεισμού στην περίοδο του κορωνοϊού, για «μια κρίση πάνω στην κρίση», όπως το χαρακτήρισε λέγοντας πως ο ΟΑΣΠ είναι προετοιμασμένος για μια τέτοια περίπτωση και πως έχει συντάξει ειδικά σχέδια για τη διαχείριση μιας τέτοιας κατάστασης, ενώ ξεκαθάρισε πως οι υψηλές θερμοκρασίες δε σχετίζονται σε καμία περίπτωση με τη σεισμική δραστηριότητα.