ΚΟΙΝΩΝΙΑ, Κορωνοϊός

Λινού: «Δεν καταλαβαίνω γιατί δεν υιοθετεί η πολιτεία την καθολική χρήση της μάσκας»

Υπέρ της χρήσης της μάσκας και στους εξωτερικούς χώρους τάσσεται η καθηγήτρια επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Αθηνά Λινού, η οποία, μιλώντας στον ΑΝΤ1, είπε πως ούτε εκείνη καταλαβαίνει γιατί δεν εφαρμόζεται το μέτρο αυτό από την πολιτεία.

«Δεν ξέρω γιατί δεν το υιοθετεί η Πολιτεία. Δεν το καταλαβαίνω κι εγώ. Μήπως για να μην φοβηθεί ο κόσμος το οποίο δεν έχει καμία λογική, διότι σημασία έχει να τους προστατεύσουμε όλους», είπε χαρακτηριστικά, ενώ αναφέρθηκε και γενικά στα μέτρα κατά του κορωνοϊού.

«Πιστεύω ότι και πρέπει να εφαρμοστούν και πολύ πιο σοβαρά και με σύνεση τα μέτρα που υπάρχουν, και να προστεθούν κι άλλα πχ η χρήση μάσκας σε όλους τους χώρους, κίνητρα για τους εργαζόμενους, αύξηση των δρομολογίων ώστε να υπάρχει αραίωση των επιβατών στα μέσα μαζικής μεταφοράς έτσι ώστε να καταφέρουμε να μειώσουμε τον κίνδυνο. Ο κίνδυνος δυστυχώς δεν θα γίνει μηδενικός αλλά μπορούμε όμως να τον μειώσουμε, να μειώσουμε τα κρούσματα και όσο μειώνουμε τα κρούσματα θα είναι και μικρότερη η πιθανότητα να έχουμε τη διασπορά που βλέπουμε σήμερα».

Η κ. Λινού αναφέρθηκε στο περιστατικό καθαρίστριας που εργάζεται σε Γυμνάσιο των Αχαρνών και βρέθηκε θετική στον κορωνοϊό.

«Το πιο λογικό θα ήταν να μπει σε καραντίνα η συγκεκριμένη κυρία και να απολυμανθεί τo σχολείο. Εάν υπάρχουν κρούσματα δεν πρέπει να πάνε τα συγκεκριμένα παιδιά σχολείο και δεν πρέπει να λειτουργούν τα τμήματά τους. Δυστυχώς τέτοια φαινόμενα θα έχουμε συχνά», είπε σχετικά με τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί.

Επίσης μίλησε και για την ακύρωση των παρελάσεων της 28ης Οκτωβρίου, λέγοντας πως είναι ορθή απόφαση.

«Οι οπλίτες θα υπακούσουν τα παιδιά όχι. Πώς θα φτιάξεις αποστάσεις 2 μέτρων στις παρελάσεις; Οι γονείς θα πάνε να δουν τα παιδιά τους και θα συνωστισθούν για να τα καμαρώσουν. Θα έχουμε έναν εορτασμό, που είναι σημαντικός ο εθνικός εορτασμός και μιλάει στην καρδιά όλων των Ελλήνων, αλλά μετά θα θρηνήσουμε θύματα».

Εστιάζοντας στον Ντόναλντ Τραμπ που νόσησε από κορωνοϊό και πήρε εξιτήριο μετά από λίγες μόνο ημέρες νοσηλείας δήλωσε:

«Ο κορωνοϊός εκφράζεται διαφορετικά ανάλογα με τον κάθε άνθρωπο και ανάλογα με τα μέτρα προστασίας και αντιμετώπισης που έχει. Προφανώς και με έναν πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών ό,τι φάρμακα πειραματικά λειτουργούσαν, χρησιμοποιήθηκαν.

Το δεύτερο είναι πως ο άνθρωπος αντέδρασε καλά αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι όλοι θα αντιδράσουν καλά. Θα υπάρχουν άνθρωποι που θα το περάσουν πολύ πιο ήπια, θα υπάρξουν και άνθρωποι που θα το περάσουν πολύ σοβαρότερα». Τέλος, η κ. Λινού χαρακτήρισε «λίγο επιπόλαιο» το ότι έβγαλε τη μάσκα, διότι όπως εξήγησε «είναι ακόμα μεταδοτικός και επομένως πετώντας τη μάσκα δεν υπολογίζει τον κίνδυνο των συνανθρώπων του, των συνεργατών του που δεν μπορεί να το περάσουν τόσο απλά όσο ο ίδιος».

«Όλοι οι γιατροί έχουμε ορκιστεί να λέμε την αλήθεια. Δεν νομίζω πως θα δεχόταν τόσο πολλοί γιατροί σε ένα τόσο σημαντικό νοσοκομείο να δεχθούν ότι κάποιος χωρίς να νοσεί παίρνει φάρμακα και μάλιστα και πειραματικά φάρμακα» είπε απαντώντας σε όσους λένε πως ο Αμερικανός πρόεδρος δεν έχει κορωνοϊό.